Gå til sidens hovedinnhold

Saken mot DVD-Jon i gang

Artikkelen er over 18 år gammel

Jon Johansen møter i retten mandag, tiltalt for brudd på straffeloven. Hackerhelten har laget et program som knekker beskyttelseskodene for DVD-filmer.

Rettssaken mot nordmannen Jon Lech Johansen starter mandag denne uken og er ventet å vare i fem dager.

Høsten 1999 deltok den daværende 15-åringen på utviklingen av et programmet DeCSS, som gjør det mulig å omgå sperrene i sikkerhetssystemet Content Scrambling System (CSS) på DVD-filmer.

Det falt filmselskapene i Hollywood tungt for brystet, fordi programmet gjør det mulig å lage kopier av DVD-filmer.

Johansen selv hevdet at programvaren ble laget for å se på DVD-film på operativsystemet Linux. Jons forsvarer mener Jon ikke har gjort noe galt.

- Jon har ikke gjort noe straffbart, dersom man ser på lovteksten. Dommeren må derfor bruke såkalt utvidet tolkning av lovparagrafen, sier advokat Halvor Manshaus til TV2.no.

DVD-Jon brutt straffelovens paragraf 145, ifølge tiltalen "ved å ha brutt en beskyttelse eller på lignende måte uberettiget skaffet seg adgang til data som er lagret eller som overføres ved elektroniske eller andre tekniske midler, og ved å ha voldt skade ved erverv eller bruk av slik uberettiget kunnskap eller å ha medvirket til dette".

Mange mener DVD-Jon er uskyldig, og han har fått mange støttespillere, blant annet i USA.

Redaktøren av hackermagasinet 2600.org, Eric Corley, nektet i vinter å godta opphavsrettsloven fra 1998 som kriminaliserer DeCSS. Corley har vært delaktig i spredningen av programmet.