Gå til sidens hovedinnhold

– Skytespill er bra for hjernen

Artikkelen er over 9 år gammel

Det viser ti år med forskning.

Ti år med forskning viser at skytespill er god hjernetrim, ifølge det amerikanske psykologiske tidsskriftet Scientific American Mind.

  • Nyheter

Magasinet har gjennomgått flere studier for å finne ut hvilken virkning denne dataspillsjangeren har på ulike ferdigheter. Konklusjonen er at spillere blant annet oppnår bedre evne til å styre oppmerksomheten, resonnere og fatte beslutninger, skriver Vårt Land.

FØRSTEPERSONSSPILL

Det er særlig når det gjelder førstepersonsskytespill, som for eksempel Call of Duty-serien, at effekten er størst, ifølge forskningen.

Nevroforsker Daphne Bavelier ved University of Rochester og Universitetet i Genève mener skytespill styrker hjernens evne til å lære.

Hun har utført en studie der deltakerne skulle telle hvor mange firkanter som blinket samtidig på en skjerm.

De av deltakerne som var dataspillerne, klarte øvelsen bedre enn de som aldri spilte.

Folk som spiller actionfylte dataspill har dessuten bedre evne til å se detaljer i rotete omgivelser, noe som er viktig for å utvikle leseferdigheter, konkluderer hun.

LEGER OG PILOTER

Men psykolog Bente Arntzen, som driver Nettapi, en klinikk for behandling av avhengighet, mener skytespill ikke er nødvendig for å trene opp slike ferdigheter.

Hun mener bilkjøring gjør samme nytte, og viser til at drosjesjåfører har større områder i hjernen som tolker og oppfatter romslige bilder enn andre.

En annen studie viser at kirurger som var gode i dataspill, utøvde yrket bedre enn kolleger som ikke spiller.

Samme sammenheng har forskere funnet hos piloter.