Gå til sidens hovedinnhold

Vil du hjelpe EU?

Artikkelen er over 10 år gammel

EU trenger 2000 nordmenn til stor bredbåndsundersøkelse.

– Et stort analyseprosjekt fra EU-kommisjonen skal kartlegge bruken og kvaliteten av bredbåndsforbindelsene i de 27 EU-medlemsland samt Norge, Island og Kroatia. Resultatene skal brukes til å forbedre bredbåndsforbindelsene i disse land. Det er snakk om investeringer på flere milliarder euro, som også kan komme Norge til gode sier Katrine Hvitved-Jacobsen, PR-ansvarlig for prosjektet i Norge, til BA.no.

EU trenger 2.000 frivillige nordmenn som vil være med på å undersøke bredbåndsforbindelsen i Norge.

Resultatene fra totalt 100.000 frivillige i 27 EU-land og Norge, Island og Kroatia skal hjelpe EU-kommisjonen med å vurdere hvor de skal investere flere milliarder euro som er avsatt til å forbedre bredbåndsforbindelsene i Europa.

VIL FORBEDRE BREDBÅND

Målet er å støtte EUs Digitale Dagsorden og sikre en global standard i kvaliteten av den service som ytes til forbrukerne.

Neelie Kroes, som er kommissær for den Digitale Dagsorden i EU-kommisjonen, har et ønske om å komme dårlige bredbåndsforbindelser til livs.

– Alle i EU burde være i stand til å nyte godt av et åpent og sikkert internett uten skjulte restriksjoner eller langsommere hastigheter enn de er blitt lovet. For å sikre dette har vi behov for å innsamle førstehåndsinformasjon fra de europeiske forbrukerne om den faktiske kvaliteten av deres bredbånd. Med disse dataene kan vi enkelt se hvilke land som har vært mest suksessrike, og hvilke som sakker akterut, slik at vi kan dirigere vår støtte og investeringer mest hensiktsmessig.

HVORDAN BLI MED?

For å bli frivillig i Norge skal man bare registrere seg på www.samknows.eu. Kort tid etterpå vil man få tilsendt en liten Whitebox som skal kobles til internettforbindelsen. Når brukerne ikke benytter deres bredbåndsforbindelse, vil boksen foreta en rekke automatiske tester for å måle hastigheten og kapasiteten til forbindelsen.

Det er bedriften SamKnows som står for undersøkelsen, og for å sikre et representativt utsnitt av brukerne i de 30 land har analysefirmaet bruk for mer en 100 000 frivillige – herav 2000 i Norge.

– Vi håper at utsikten til en forbedret kvalitet av forbrukernes bredbånd vil tilskynde riktig mange frivillige til å delta i den norske delen av undersøkelsen, sier Alex Salter, administrerende direktør i SamKnows.

Prosjektet er spesielt designet til å gi et klart bilde av hastighetene og driftssikkerheten i de ulike internettservicene på tvers av alle de 30 land. Både EU-kommisjonen, internettutbydere, politikere og forbrukere vil få tilgang til undersøkelsens resultater når disse er tilgjengelige.

OM EU-KOMMISJONENS PROSJEKT

EU-medlemsstatene, som SamKnows akkurat nå rekrutterer frivillige i, er: Østerrike, Belgia, Bulgaria, Kypros, Tsjekkia, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Tyskland, Hellas, Ungarn, Irland, Italia, Latvia, Litauen, Luxembourg, Nederland, Malta, Polen, Portugal, Romania, Slovakia, Slovenia, Spania, Sverige og England. Dessuten rekrutteres det også frivillige fra Norge, Kroatia og Island.

For å få mer informasjon om prosjektet og registrere seg som respondent i undersøkelsen, kan man klikke på www.samknows.eu/.

Les mer om EU-kommissær Neelie Kroes’ støtte til prosjektet.

– Historien har ingen kommersielle interesser - det er utelukkende snakk om å innsamle tilstrekkelige respondenter, slik at EU-kommisjonen får et godt datagrunnlag til å foreta disse investeringene, sier informasjonsansvarlig Katrine Hvitved-Jacobsen.

OM SAMKNOWS

Bedriften ble grunnlagt i 2003 av softwareutvikleren Sam Crawford. SamKnows ble etablert som en forbrukerside på nettet - for å fremme raskere bredbånd. I 2008 utviklet Sam Crawford den innovative teknologien til å måle bredbåndshastigheten som SamKnows siden har tilbudt gratis til forbrukere i England og USA. Bare i England fant SamKnows ut at bredbåndsforbindelsen var 50 prosent dårligere enn det som var annonsert.