– Disse bildene ble laget i mai i forbindelse med frigjøringsmarkeringen. De var i utgangspunktet 270 x 180 cm i størrelse og sto på betongklosser som veide halvannet tonn.

Vært landet rundt

Daglig ved Bergenhus Festningsmuseum på Koengen, major Harald Gåsø, måtte velge en litt annen strategi da vandreutstillingen skulle til Bergen.

– I utgangspunktet sto utstillingen på Akershus festning en måneds tid, og så ble den sendt videre til Trondheim. Etter august måned i Trøndelag gikk den videre til Bodø og enda lenger til Narvik/Harstad.

Men før vandreutstillingen skulle sørover igjen, til Bergen, begynte man på Koengen å sysle med tanken om å skaffe seg den – men i et litt annet format.

– Vi fikk til et samarbeid med Forsvarets mediesenter i Oslo, og de store plakatene ble skalert ned. Det samme ble også gjort med tekstboksene.

Men hvor skulle man så henge opp bildene?

Den åtte meter brede og enda høyere museumsveggen har aldri vært noen pryd for øyet, og kanskje var det på tide og gi den en annen status.

– På veggen fikk vi montert noen trelekter som er tenkt å være permanente, og tanken er at vi fremover vil kunne bruke denne plassen til nye plakatutstillinger.

Med det store antall skolebesøk i løpet av et år er museumsveggen ideell til et første møte med museet.

Gåsø forklarer at frigjøringsutstillingen som nå er på veggen, blir hengende til sommeren.

– Får vi da en ny idé til plakater – noe som omhandler forsvar, frigjøring, motstandskamp eller Bergenhus – så kan vi ta ned disse som henger her nå, legge dem på loftet – og om fem år er det 80 år siden frigjøringen av Norge fra den tyske okkupasjonsmakten.

Nå er det Forsvarsbygg som står som eier av museumsbygningen og de øvrige bygningene på Koengen. Og de har ingen innvendinger i denne nye bruken av deler av murveggen.

– Jeg har vært i kontakt med Forsvarsbygg om det er mulig å få montert en rekke med lysspotter for å belyse billedutstillingen. Nå skal vi hente inn tilbud på en slik løsning.

Eneste muligheten

I og med Byrådets vedtak om stengte museer neste to ukene, blir selve Festningsmuseet stengt fra og med i dag.

Men veggen og bildene vil henge der uansett og så lenge portene på Koengen er åpne (i utgangspunktet 06.30 -23.00 - alle dager), vil det være mulig å kikke nærmere på utstillingen. Og når man åpner igjen, blir det mulig å se også de andre utstillingene innendørs - syv dager i uken!