Rekordmange gjør som Carina og Lukas

Da Carina Baumegger og Lukas Lakner så det regnet under frokosten, bestemte de seg for å gå på museum. 
– Dette er museet i Bergen som virket mest interessant.

Da Carina Baumegger og Lukas Lakner så det regnet under frokosten, bestemte de seg for å gå på museum. – Dette er museet i Bergen som virket mest interessant. Foto:

Bergens Sjøfartsmuseum har vind i seilene som aldri før, og store fremtidsplaner. – Våren har vært ekstremt travel.

DEL

– Vi har hatt et fantastisk halvår. Fortsetter det slik er vi oppe i nærmere 30.000 besøkende i år, det er ny rekord, sier konservator Bård Gram Økland ved Bergen Sjøfartsmuseum.

Museet huser sjøfartshistorien fra vikingskip og arkeologiske funn, til noe av det nyeste innenfor ulykker på sjøen og moderne lastebåter og tankskip.

Aldri før har flere besøkt museet i løpet av 1. halvår, med unntak av åpningsåret 1962, da museet fikk sitt eget bygg, og det var gratis inngang for alle.

I år er det 42 prosent flere besøkende enn i fjor. Da besøkte i underkant av 10.000 mennesker museet. Første halvår var det nesten 14.000 innom.

– Våren har vært ekstremt travel med tilbud for barn og familier hver eneste søndag. Det er overraskende at det har falt så godt i smak!

– Det er ikke nok med bare utstilling, museet må også være et kulturhus, derfor har vi foredrag og arrangementer.

I vinterferien inviterte de alle barnehager og SFO til skattejakt på museet.

– Ca 1000 barn var innom på en uke.

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Våren har vært ekstremt travel. Jeg er overrasket over at programmet har falt så godt i smak, sier konservator ved museet, Bård Gram Økland.

– Våren har vært ekstremt travel. Jeg er overrasket over at programmet har falt så godt i smak, sier konservator ved museet, Bård Gram Økland. Foto:

– Byens mest interessante museum

Carina Baumegger (22) og Lukas Lakner (24) fra Østerrike så regnet hølje ned under frokosten, og avlyste fjellturen.

– Vi tenkte det var fint museumsvær, så synes vi Sjøfartsmuseet virket som det aller mest interessante i Bergen, sier Baumegger, som aldri kunne ha tenkt seg å reise med båter til havs.

– Jeg hadde aldri kjent meg trygg, det er så mye vann!

Vanligvis ferierer det unge paret til strender og varme strøk. Nå har de rømt fra varmen og hetebølgen som har fått store deler av Europa til å koke.

– Det var deilig å komme til Bergen når det har vært så varmt hjemme.

Begge er interessert i historie, og studerer utstillingen nøye.

– Det er så mye å se her, vi har brukt lang tid bare rundt det første hjørnet.

For å få alle like engasjerte som østerrikerne, har museet en plan.

Vil bygge om alt

– Før hadde mange et tettere forhold til sjøfart. Nå må ting forklares mer. Vi ønsker totalt nye utstillinger, som forteller historien på en mer spennende og forståelig måte.

Nå er museet bygd opp kronologisk med det eldste først. Økland ser for seg at historien kan fortelles gjennom spennende temaer som shantykor, og sjømannstatoveringer.

– Historien må gjøres mer aktuell, gjerne med nye utstillinger som kanskje gir en «wow-effekt».

I 2021 er Sjøfartsmuseet hundre år. Målet er å få en konkret fremtidsplan klar til jubileet.

Men først har de en høst i vente.

– Vi er allerede startet å planlegge høstens program i håp om å holde besøkstallene oppe, sier Økland.

I dag er museets utstillinger forholdsvis statiske. Nå jobbes det med en plan for å bygge om museet med helt nye utstillinger, som kanskje gir en wow-effekt.

I dag er museets utstillinger forholdsvis statiske. Nå jobbes det med en plan for å bygge om museet med helt nye utstillinger, som kanskje gir en wow-effekt. Foto:

Artikkeltags