Snart skinner hele Torgalmenningen i sølv

Slik ser de nye Breivik-søylene ut. To av dem stilles nå ut på KODE 1, frem til august. Alle de 24 søylene har ulik fasong og utforming. Her ser vi speilbildet av kommunikasjonsansvarlig på Kode, Anette Basso i en av de to utstilte verkene.

Slik ser de nye Breivik-søylene ut. To av dem stilles nå ut på KODE 1, frem til august. Alle de 24 søylene har ulik fasong og utforming. Her ser vi speilbildet av kommunikasjonsansvarlig på Kode, Anette Basso i en av de to utstilte verkene. Foto:

– Søylene vil forandre hvordan Bergen oppleves, sier Kode-direktør Petter Snare.

DEL

Det glinser heftig fra to majestetiske stålsøyler som du nå kan speile deg i på Kode1 frem til 25. august.

De to verkene er laget av den anerkjente og avdøde kunstneren Bård Breivik, og skal stå sammen med det faste og høyreiste innslaget i rommet «Halix 18 m».

Utstillingen kan ses på som en stålsettelse på hva som kommer til å prege bykjernen vår fremover. For i høst skal granittsøylene som er reisverk på begge sider av Torgallmenningen, gradvis bli byttet ut med 24 skinnende søyler i blankpolert og rustfritt stål.

– Nå kan alle ta en sniktitt, og vi er glade for å ha muligheten til å vise søylene her hos oss før de blir plassert ut, sier kommunikasjonsrådgiver på Kode, Anette Basso.

Museumsdirektør på Kode Petter Snare mener de nye søylene kommer til å vekke sterke reaksjoner.

Museumsdirektør på Kode Petter Snare mener de nye søylene kommer til å vekke sterke reaksjoner.

Se det for deg

Bård Breivik var en av Norges mest profilerte billedhoggere. Skulptøren gikk bort i 2016, og jobbet med å ferdigstille søylene helt til det siste. Før Breivik døde, rakk han å utarbeide todimensjonale skisser for 24 søyler, samt utarbeide tredimensjonale modeller for søylene. Det var Bård Breivik som også laget de mye omtalte, og tidvis utskjelte granitt-søylene som i 20 år har prydet Torgallmenningen.

Det tok ikke lang tid før prosjektet begynte å slå sprekker.

 

Slik vil det ikke se ut på Torgallmenningen fra i høst. Granittsøylene på Torgallmenningen, med kallenavnet "Barbie-beina" forvitrer og skal byttes ut.

Slik vil det ikke se ut på Torgallmenningen fra i høst. Granittsøylene på Torgallmenningen, med kallenavnet "Barbie-beina" forvitrer og skal byttes ut. Foto:

 

Sprekker i granitten

Bare et år etter de var på plass i 1999, kom store sprekkdannelser på grunn av festet i glasstaket. I 2016 gikk byrådet inn for å bestille nye søyler i rustfritt stål, året etter ble kontrakten signert. I fjor ble søylene produsert i Kina. Fra høsten og frem mot jul skal Bergen kommune montere og ferdigstille søylene.

– Jeg synes de nye søylene er superflotte, det er spennende å få se dem, sier Basso, og legger til at hun gleder seg til å se Bård Breivik sin kunst i bybildet.

– Folk er hjertelig velkommen til å komme innom, disse søylene er noe som engasjerer. Her kan du se for deg i ditt indre hvordan resultatet blir, sier Basso.

De nye Breivik-søylene som skal stå i Bergens storstue Torgallmenningen pakkes ut for å gi publikum en sniktitt på fredag i kode 1.

De nye Breivik-søylene som skal stå i Bergens storstue Torgallmenningen pakkes ut for å gi publikum en sniktitt på fredag i kode 1. Foto:

 

Skinnende byrom

Museumsdirektør Petter Snare inspiserer verkene, tar et bilde, kjenner på den kalde overflaten.

– Målet er at Torgallmenningen skal få et løft som byrom, det er en sentral møteplass for mange, sier Snare og fjerner sperringen rundt verket.

– Dette er gøy! Folk må få lov til å ta på dem, de tåler det, de skal jo tross alt stå ute, smiler han. Direktøren mener det er er kjekt at folk får se mer enn to meter av søylene på museet.

– De nye søylene vil forandre hvordan Bergen oppleves, mener Snare.

Snart vil 24 av kunstneren Bård Breivik sine søyler prege byrommet.

Snart vil 24 av kunstneren Bård Breivik sine søyler prege byrommet. Foto:

 

Vil vekke reaksjoner

Det er ikke første gang Breivik sine søyler skaper debatt. Diskusjonen rundt granittsøylene som fikk navnet «Barbie-beina» var stor allerede før de ble plassert ut i 1999. Nå gjenstår det å se hva folk vil si om de nye.

– Jeg kan ikke komme på et sted som har noe lignende som disse søylene, det kommer til å bli en helt egen og levende greie på det mest prominente stedet i Bergen, sier Snare. Han tror søylene kommer til å vekke sterke reaksjoner.

– Dette blir virkelig noe helt annet enn det som står der, jeg tror det blir veldig bra, sier Snare.

Lang reise

I april i år kom søylene seilende mot bergensk jord. Kunsten ble transportert i konteiner i båt fra Kina, etter de ble ferdigprodusert på en fabrikk i Tangshan. Søylene ble videre lagret og bearbeidet for å tåle bergensk vær og vind hos Godvik-bedriften Størksen Rustfri Industrier. Nå blir de 22 andre søylene oppbevart der til de skal monteres. Men hva med granitt-søylene?

Åtte av dem skal få nytt liv på havets bunn, når de senkes ned i sjøen som en del av utsmykkingen rundt den undersjøiske restauranten Båly ved Lindesnes.

Artikkeltags