28 band klare til dyst

Jentene i Ephemera har gjort stor lykke siden de spilte på Eggstock-festivalen. Her med Spelemannsprisen og Alarmprisen (18.01.2006).

Jentene i Ephemera har gjort stor lykke siden de spilte på Eggstock-festivalen. Her med Spelemannsprisen og Alarmprisen (18.01.2006). Foto:

Artikkelen er over 11 år gammel

Flere kjente bergensartister har hatt sin første opptreden på Eggstock-festivalen. I år fristes unge og usignerte band med en ekstra gjev premie.

DEL

Hva har Sondre Lerche, Ephemera, Poor Rich Ones og Matiaz Tellez til felles? De hadde sin første opptreden på Eggstock-festivalen.

Eggstockfestivalen arrangeres av AKKS Bergen, og har i sin nåværende form eksistert siden 1995. Men festivalen kan også spores tilbake til enda eldre ungdomsfestivaler for usignerte band. I år har pågangen vært ekstra stor.

Det hele starter i kveld, med 14 ferske og usignerte band og artister på scenen.

Like mange skal i ilden i morgen kveld. Blant disse 28 utøverne skal de ti beste kåres i forkant av torsdagens finale. Og det bandet som til slutt står igjen som Eggstock-vinnere, vil i år få en ekstra gjev premie.

ØVER HARDT
- I år har vi merket ekstra stor pågang. Vi kunne helt sikkert hatt en ekstra dag med Eggstock-festival, sier daglig leder Mona Størset i AKKS Bergen til BA.

- Så nå er det 28 band som øver for harde livet?

- Her er det ingen band som tar lett på det, alle øver hardt ut fra at det gjelder å bli blant de ti beste.

- I år er premien oppgradert, det kan kanskje være en grunn til å satse litt ekstra.

GOD SPREDNING
- Ja, tidligere har vinneren fått en Lost Weekend-opptreden og en plateinnspilling. Nå får de også videoinnspilling, pluss at de skal få en hel festival-turné, med ytterligere to festivaler etter Lost Weekend, ordentlig turné-buss og turné-management.

Bandene som skal i ilden de to neste dagene har god geografisk spredning i bergensdistriktet, men det har også kommet til et band fra Gol og to fra Stord.

- I utgangspunktet er Hordaland vårt hovedområde, men det viser seg at andre regioner mangler et tilbud som dette, så da lar vi litt flere slippe til, sier Mona Størset til BA.

- Hvordan er det med den sjangermessige spredningen?

METAL STÅR STERKT
- Det varierer litt. For noen år siden var det en del hiphop, men det er det mindre av nå. Metal står alltid sterkt blant unge band, men i det siste også med innslag av inspirasjon fra syttitallsband. Mange er også inspirert av band som Green Day, forteller AKKS-lederen.

- I tillegg er det en sterk singer/songwriter-tradisjon i Bergen, med artister som Sondre Lerche, William Hut og Susanne Sundfør. Mange lar seg også inspirere av dem.

Årets Eggstock-jury består av trommis Iver Sandøy, musikkskribent Torgrim Øyre og Frøydis Moberg.

Hun har erfaring fra festivaler som Hole In The Sky og Den Elleville Festen IV.

Artikkeltags