Terningkast 5: 3-0 til Bowie

Bildeserie

Se bildene: David Bowie på Koengen

Konsert med David Bowie på Koengen.
Artikkelen er over 14 år gammel

David Bowie var i kjempeslag etter at England hadde slått Sveits 3-0 i Fotball-EM, tre sekunder før han gikk på scenen. Og han leverte varene i solskinnet.

DEL

Koengen seiler opp til å bli vår store rockearena i Bergen, for stedet er som skapt for fester med stjerner som David Bowie og Elton John.

Også denne gangen var værgudene på arrangørenes side. Både det og fotballseieren smittet over på en Bowie som ser minst like sprek og ungdommelig ut som han gjorde på «Ziggy Stardust»-turneen i 1972/73.

Han åpnet karakteristisk med «Rebel Rebel» fra 1974, for så å gå rett over i «New Killer Star» fra 2003. Neste låt var en versjon av Pixies' «Cactus», som Bowie selv ga ut i 2002. Mens fjerdelåten, «Sister Midnight», er en låt han skrev sammen med Iggy Pop i 1976, for Iggys plate «The Idiot».

Tre av de fem første låtene, den siste er hymnen «All The Young Dudes», ble opprinnelig utgitt med andre artister. Et tegn på at den vitale rockeren ikke bare hviler på egne laurbær.

Låtene spente fra 1970 til 2003. Og med energiske rockelåter som «I'm Afraid Of Americans», «Suffragette City» og «Diamond Dogs» på menyen, var det mye å veive med armene til.

SOLBRILLE-SMIL

Lyden var bra, selv om den kunne vært høyere foran scenen. Bakerst blir det uansett litt grøt. Den store videoskjermen bak på scenen var god å ha; dessverre var den ikke alltid i bruk – og solen ødela mye av dens misjon. I tillegg blir lydøyen midt på vel høy.

Men det var nok bare et luksusproblem den fine sommerkvelden. Bowie nevnte seieren over Sveits mange ganger. Og smilte bak solbrillene. – Jeg har et dårlig øye som ikke tåler solstrålene. Trist, sa han til publikum.

Litt senere introduserte han den episke doplåten «Station To Station» med: «Det er så vakkert her i kveld. Derfor er det litt rart å spille denne låten, som jeg ikke har gjort i Norge på mange år».

Låtutvalget var variert. Gamle låter som «The Supermen», i en modernisert versjon, og «Quicksand», var manna for fansen – mens en flott «Under Pressure», i duett med bassist Gail Anne Dorsey», «China Girl» og «Ashes To Ashes», dempet sulten hos dem som søker de mest kjente låtene.

«Nice Day, Nice Show, Nice People», avsluttet Bowie med før han dro i gang «Heroes». Og etterpå kom ekstranumrene, som selvfølgelig ble avsluttet med hans signaturlåt «Ziggy Stardust».

David Bowie er vital, moderne og oppegående. En flott kveld i Bergen!

Artikkeltags