Ber Hulen avlyse «nazi-band»

Artikkelen er over 15 år gammel

Redaktør Tor Bach i det antifascistiske magasinet Monitor ber Hulen avlyse konserten med bandet Death in June. - Det er et nazi-band, sier han.

DEL

Death in June skal spille på Hulen i november, og ifølge Studvest er det Dominion Goth Club som har booket bandet.

NAZISTISK BUDSKAP

– Death in June framfører et nazistisk budskap. At Hulen lar disse spille samtidig som de erklærer seg som anti-nazistiske lyder hult, sier Tor Bach, ansvarlig redaktør i det antifascistiske tidsskriftet Monitor til Studvest..

Han hevder at Monitor har fått advarsler fra antifascistiske nettverk i Europa og USA om bandets turné.

Lars Marius Tobiassen, presseansvarlig i Dominion, avviser at Death in June er et nazi-band.

– Vi hadde aldri booket dem om de var et nazi-band. De bruker nazi-symbolene som en kunstform, men de har ingen politisk agenda, sier han

På nettsidene til Death in June møtes en av hodeskallen til Waffen-SS og en livsrune, et symbol som her hjemme brukes av Vigrid.

Death in June spiller gjerne i SS-uniformer. På en av platene til Death in June fremfører de de tyske nazistenes kampsang, «Die Fahne hoch», også kjent som Horst Wessel-sangen.

NAZI-FETISJ

Både Hulen og Dominion forklarer dette som gimmicker og bruk av symboler som ikke nødvendigvis har noe med nazisme å gjøre.

– Vokalist Douglas Pearce er homofil og har røtter i et venstreradikalt miljø. Han har en fetisj for nazi-symboler og det estetiske rundt nazismen, men det handler ikke om ideologi, sier styreleder på Hulen, Jo Rasmussen.

Bach mener det er irrelevant hva som ligger bak bruken av disse symbolene.

EN SKAM

Forstander i Trondheims jødiske menighet, Julius Paltiel, er en av få norske jøder som overlevde et opphold i konsentrasjonsleiren i Auschwitz.

– Det er ikke et grann fornuft i å kalle dette kunst. Det er en skam at et studentsted setter opp et band som så åpent flørter med nazismen, sier Paltiel til Magasinet Monitor.

Jo Rasmussen innrømmer at det har vært diskusjoner innad i Hulen-styret om Death in June skulle få spille.

Selv var han i tvil, men etter å ha satt seg inn i hva bandet står for, har han bestemt seg for å la dem spille.

Artikkeltags