80-åringen er – etter at BB King gikk bort i mai 2015 – den siste av de gamle blueskjempene som fortsatt turnerer over hele verden.

Det unge talentet som Buddy Guy lovpriser i blant annet magasinet Rolling Stone er den nå 18 år gamle Quinn Sullivan. Denne helgen kan du oppleve begge når Notodden Bluesfestival fyller – og feirer – 30 år.

Møte med forbilder

– Jeg gleder meg veldig. Jeg har hørt at Notodden er en av de beste festivalene du kan besøke. Det blir bare denne ene konserten i Europa i år, men jeg har planer om å komme tilbake i mars, sier Quinn Sullivan på telefon fra USA.

 

I fjor turnerte han sammen med Buddy Guy i blant annet Storbritannia, Sveits, Nederland og Italia – som inkluderte de to prestisjetunge festivalene, Montreux Jazz Festival og North Sea Jazz Festival.

– Å få reise sammen med Buddy Guy er stort i seg selv. Bare det å være sammen med ham og høre hans mange historier er noe helt spesielt. Buddy er en fyr som får et helt rom til å lyse opp når han kommer inn døren, mener Quinn Sullivan.

– Du får også møte mange andre stjerner som han kjenner godt?

– Ja, jeg er utrolig heldig, sier Quinn Sullivan som har stått på scenen sammen med gitarhelter som Eric Clapton, BB King, Derek Trucks, Joe Bonamassa og mange andre.

 

TV-show

Eventyret begynte for alvor da Quinn Sullivan bare var seks år gammel. Da ble han invitert til å opptre i det populære TV-showet til Ellen DeGeneres.

Der har han vært to ganger, i tillegg til å være gjest hos Oprah Winfrey, Late Night with Jimmy Fallon og hos en rekke andre amerikanske talkshow-verter.

 

– Jeg spilte i band fra jeg var fem-seks år gammel. På repetoaret hadde vi blant annet Beatles-låten, «While My Guitar Gently Weeps», sier han og legger til:

– Den tok jeg med på min siste plate, «Midnight Highway», som nylig ble utgitt. Så George Harrisons klassiker har fulgt meg lenge, ler han.

Historien om hvordan han ble kjent med Buddy Guy er også «nokke for seg sjøl».

– Jeg så Buddy Guy på DVD da han spilte på Eric Claptons Crossroads-konsert i Texas i 2004. Jeg ble totalt fascinert og måtte bare lære meg hans mest kjente låter.

– Så da Buddy Guy kom til min hjemby, New Bedford i Massachussetts, klarte pappa å ordne det slik at vi fikk møte Buddy bak scenen, før konserten. Jeg hadde med meg min Squire-gitar og spurte om han kunne signere den. Buddy ville vite hva jeg skunne spille. Så jeg viste ham litt, og fikk beskjed om at han kom til å kalle meg opp på scenen under konserten. «Be ready», sa han.

Quinn Sullivan, syv år gammel, ble værende på scenen i en halv time. Siden den gang har de to spilt sammen utallige ganger.

Åpnet mange dører

Buddy Guy ble født i 1936, Quinn Sullivan i 1999. Men aldersforskjellen betyr ingenting, mener Quinn Sullivan.

– Nei, jeg er stolt over at han kaller meg sin venn. Jeg var nok stille og sjenert de første årene etter at vi ble kjent. Men nå snakker vi om alt mulig. Han har lært meg utrolig mye, både om musikken og om livet. Og han har åpnet mange dører for meg.

Foreldrene passet på at han gjennomførte sin skolegang. Men i motsetning til mange av sine klassekamerater, har Quinn Sullivan visst lenge hva han skulle bli når han ble stor.

 

– Musikk er det jeg alltid vil brenne for. Jeg hører på alt mulig, fra rap til pop og rock. Men det er bluesmusikken som er mitt musikalske anker. Den vil alltid være der.

– Hvorfor blues?

– Fordi blues har inspirert alle mine forbilder, fra BB King til Buddy Guy, til Clapton, Hendrix, Beck – alle de såkalte «rockegudene». Blues har en fantastisk historie, som jeg elsker å fordype meg i, sier Quinn Sullivan.