20-åring vil bli gitarhelt

Hans Marius Johnsen har spilt gitar siden han var ni år gammel.

Hans Marius Johnsen har spilt gitar siden han var ni år gammel. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Han lærte å synge i en campingvogn. Som gitarist har Hans Marius Johnsen satt seg enda større mål.

DEL

– Jeg skal bli en av de virkelig store, sier Hans Marius Johnsen.

20-åringen fra Os kan høres ut som en ung mann med i overkant store ambisjoner. En av mange som drømmer om å bli den nye gitarguden, slik som heltene hans – med Eric Johnson som den aller største.

Men når en 21-åring fra Ulsteinvik blir verdens beste i en løpsøvelse i VM i friidrett, er det kanskje ikke noe galt i å sette seg høye mål?

– Folk må gjerne le, og lure på hva jeg innbiller meg. Det er helt greit. Men altså; jeg er fast bestemt på at jeg en dag skal bli en av de store gitaristene. Jeg skal gjøre alt som er i min makt for at det skal gå i oppfyllelse.

40 spillejobber

Vi møtes på Cafe Opera, bare noen dager etter at HM Johnsen, som han kaller seg og bandet, gikk til topps i Norsk Bluesunions talentkonkurranse under Notodden Bluesfestival sist helg.

– Vi hadde én spillejobb på utestedet Bellman på Notodden før selve konkurransen. Så var vi seks band og artister som spilte to ganger for ulike juryer under festivalen.

– Hva vil du si om nivået på konkurrentene dine?

– De var gode. Jeg synes at nivået generelt var høyt. Derfor ble jeg også veldig overrasket da vi ble utropt som vinnere. Jeg hadde egentlig pakket og var klar til å dra hjem. Men nå ble vi jo gjort stas på, smiler han.

– Hva er premien for en vinner av Unionscupen i blues?

– Minst 40 spillejobber i 2018. Det blir sikkert på flere av bluesfestivalene, samt konserter på landets bluesklubber. I tillegg er det snakk om en festival i Tyskland, og kanskje en tur til Memphis i USA.

– Alt er ikke fastlagt, men spennende blir det.

Alltid i dress

Den ambisiøse karen fra Søre Øyane i Os er ikke redd for å stikke hodet frem.

– Nei, du må stå på om du skal komme noen vei. Jeg skaffet sponsorer slik at jeg fikk gitt ut min første plate, «Chased», som kom i mars, forteller han.

Den ble innspilt i LydLøo i Øystese, med Alvin Vestrheim bak spakene.

– Jeg har sendt hundrevis av eposter. Jeg har banket på mange dører og fått avslag. Men jeg ga meg ikke. Heldigvis er det også mange – ikke minst hjemme på Os – som har støttet meg økonomisk. Det var de som gjorde det mulig for meg å gi ut min første plate.

– Jeg har også andre avtaler, som med en lokal frisør. Og en klesbutikk gir meg gratis dresser, sier han.

– Jeg bestemte meg nemlig for alltid å opptre i dress. Når folk har betalt for å høre meg, skal de også få oppleve en artist som har kledd seg for anledningen, som vil at alt skal være på stell – og som gir sitt ytterste på scenen. Det skal være orden på sakene, slår han fast.

Iron Maiden

Økonomiske sponsorer er ikke de eneste som er blitt kontaktet av den unge gitaristen fra Os. Aviser, radio og TV sto også på listen i forbindelse med innspillingen av debutplaten.

– Jeg henvendte meg til «alle». NRK kontaktet meg. De tente på ideen og syntes at dette kunne være spennende. Vi dro sammen med NRK til London og Abbey Road Studios for å sluttføre arbeidet med platen – nemlig «mastringen», som blant annet er den siste finjusteringen av lyden på alle låtene.

Drømmen om sin egen plate, som til og med er mastret i Abbey Road, er gått i oppfyllelse. Men det er altså bare begynnelsen for Hans Marius Johnsen.

Han var ni år da en eldre kompis satte ham på sporet av Iron Maiden, som fortsatt er et av favorittbandene hans.

– Jeg fikk en akustisk gitar og spilte helt til alle fingrene mine blødde, forteller han.

– Så fikk jeg en time med gitarundervisning. Men det ble med den ene timen, for jeg kom over et opptak på YouTube, som også viste hvordan du kunne lære en av låtene til Iron Maiden. Så neste gang jeg kom til musikkundervisningen, sa læreren at jeg kanskje burde fortsette med YouTube.

Sang i campingvognen

Det å lære seg og synge, var heller ikke så enkelt.

– Jeg har fått høre, helt siden jeg var liten, at jeg ikke hadde en spesielt fin stemme. Men stemmen er også en muskel, som kan trenes opp. Kan du stemme en gitar, kan du også treffe tonene med stemmen.

– Så hva gjorde du?

– Jeg gikk det andre året på videregående på Austrheim. Der var leieprisene så drøye at jeg bestemte meg for å bo i familiens campingvogn, ler han.

På Brunvoll camping, der han var alene gjennom hele vinteren, sang han så det ljomet i campingvognen.

– Jeg gjorde opptak av låtene jeg sang til. Noe hørtes helt fælt ut. Men litt etter litt ble det bedre og bedre.

Utdannelsen som automatiker innen elektrofag er også gjennomført. Nå driver han sitt eget lille firma der han leier seg ut til bedrifter.

– Det er travelt nå. Og mer blir det til neste år med alle spillejobbene som følger med seieren på Notodden, sier Hans Marius Johnsen.    

Artikkeltags