Anna Järvinen har lenge vært kritikernes kjæledegge, faktisk helt siden hennes første soloalbum «Jag fick feeling» for fire år siden. Med blant andre Gustav Ejstes, aka Dungen, på laget kom «Man var bland molnen» to år senere - til like stor begeistring. Årets «Anna Själv Tredje», som er den siste platen i trilogien, skapte igjen nesten panegyriske tilstander i nordiske musikkredaksjoner. Hvordan påvirker alle godordene?

– Da jeg laget de tre første albumene mine påvirket det meg ikke i det hele tatt. Nå har jeg imidlertid startet litt på nytt igjen med en ny prosess og det påvirker meg mer nå. Jeg sliter litt med å finne ordene til musikken, forteller svensken.

IKKE LIKE RYTMISK
I Sverige ble hun allerede i 2007 sammenlignet med Håkan Hellström av svensk presse, men mens Håkan har hatt et dedikert og hengivent publikum siden starten har Järvinens popularitet ikke hatt en like bratt kurve. Sammenligningen har hun derimot ingenting imot. «Känn ingen sorg för mig, Göteborg»-produsenten Mattias Glavå er forresten hennes produsent.

– Det er kult å bli sammenlignet med Håkan. Det er ikke så ofte at en kvinnelig artist blir sammenlignet med en mannlig, men det syns jeg er helt ok. Jeg liker veldig godt stemningene i låtene hans. Samtidig er Håkan en veldig rytmisk artist og jeg har et mer nedtonet uttrykk så jeg vet ikke helt om sammenligningen er på sin plass. Men jeg tar imot, jeg.

TID, MORTEN?
Fredagens konsert på Bergen Kjøtt under den nye konsertserien Perfect Sounds Forever blir Järvinens første besøk i Bergen. Men norske artister, og spesielt to, hun et sterkt forhold til.

– Jeg har alltid hatt veldig lyst til å gjøre en duett med Morten Harket. Vi får håpe han leser dette. Han har vel bedre tid nå også?

Hva er det du liker ved stemmen til Harket?

– Hva er det å ikke like ved den? Han er stor.

BA tar en rask sjekk med a-has gamle manager som inntil videre svarer på henvendelser angående a-ha-medlemmenes videre soloprosjekter.

– Hyggelig å høre dette. Morten jobber med soloalbum for utgivelse neste år, men jeg kan ikke gi så mange flere detaljer på dette tidspunktet, sier Harald Wiik til BA.

41 år gamle Järvinen er født i Helsingfors og flyttet til Stockholm med sin mor som seksåring. Mari Boine er hennes andre norske favoritt.

– Jeg vet ikke helt hva det er, men siden jeg er finsk og hun synger på samisk følte jeg at jeg forstod hva hun sang, men det gjorde jeg jo ikke. Likevel liker jeg veldig godt universet hennes.

MÅ AKSEPTERE AVGJØRELSEN
Det har imidlertid ikke bare vært myke toner og velmenende ord i forbindelse med årets Anna Järvinen-album «Anna själv tredje». Det oppløste skotske bandet Cocteau Twins gav først en muntlig godkjennelse for Järvinens tolkning av låten «Fotzepolitic». Nesten fire måneder etter at «Anna själv tredje» ble sluppet ombestemte skottene seg. Dermed måtte Universal trekke tilbake albumet og gi ut en ny versjon uten låten «Hur man lättar helt enkelt». Låten ble også umiddelbart fjernet fra nedlastnings- og streamingtjenester.

– Det var veldig kjedelig, egentlig. Jeg fikk jo først et ok, ellers hadde vi ikke tatt den med. Men deres avgjørelse må man jo bare akseptere.

Får publikum i Bergen høre «Hur man lättar helt enkelt» live?

– Ja, det er en fare for det, men jeg vet ikke helt om vi har lov til det. Samtidig er det en låt som vi er veldig glad i.

Allerede i morgen spiller King Creosote & Jon Hopkins på Bergen Kjøtt. Band som Active Child, Gold Panda og Handsome Furs spiller også under konsertserien.