Legger ned Hole in the sky

AVSLUTTER: Olve Eikemo fra Immortal, Mayhems Jørn Stubberud og Ivar Bjørnson fra Enslaved utgjør sammen med Satyricon landets metal-elite. I august gjør de «fire store» hver sine headliner-sett under historiens siste Hole in the Sky-festival.

AVSLUTTER: Olve Eikemo fra Immortal, Mayhems Jørn Stubberud og Ivar Bjørnson fra Enslaved utgjør sammen med Satyricon landets metal-elite. I august gjør de «fire store» hver sine headliner-sett under historiens siste Hole in the Sky-festival. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Festivalen går i graven 27. august med Metal-Norges viktigste band.

DEL

I dag smeller bomben for metalfans verden over. Årets Hole in the Sky-festival, den tolvte i rekken, blir slutten for festivalen som nå legges ned til tross for formidabel suksess.

– Hole in the Sky er en greie som vi har holdt på med i tolv år. Vi har investert enormt med tid i festivalen og hatt noen helt fantastiske opplevelser. Men vi er blitt eldre nå og alle har flere forpliktelser. Faren er da at vi ikke investerer nok tid i festivalen og at den fader ut. Det ville vi ikke, forteller festivalgrunnlegger Torgrim Øyre til BA. Vi møter ham sammen med Jørn Stubberud fra Mayhem, Ivar Bjørnsen fra Enslaved og Olve Eikemo fra Immortal i Oslo.

Ombyggingen
Hole in the sky ble startet i 2000 og opprinnelig ble festivalen avholdt som en minnemarkering for trommeslageren Erik «Grim» Brødreskift som døde i 1999.

– Prosessen rundt å legge ned festivalen begynte å melde seg når alt dette snakket om ombygging på Verftet kom, men det var ikke bare det. Dette krever masse av hver enkelt og vi har i løpet av årene fått artister og band til Bergen som vi aldri ville drømt om.

Det ble også diskutert innad i Hole in the Sky-leiren om andre skulle «ta over» festivalen og drive den under samme navn. Det ble imidlertid forkastet tidlig i prosessen.

– Da måtte noen andre eventuelt kommet inn for å skape noe nytt - og det håper jeg fortsatt at skjer, men under et annet navn.

Samme dag som festivalen slipper den triste nyheten rettes også blikket mot det som skal bli en storslått feiring av Hole in the Sky og Norges rolle som premissleverandører innen sjangeren i 20 år. Avslutningsfestivalen fra 24. til 27. august inkluderer også «de fire store» innen norsk metal - Immortal, Enslaved, Mayhem og Satyricon skal nemlig for aller første gang spille på samme festival.

– Vi gjør som a-ha og går ut med en «high note». Ideen med å inkludere disse fire kom etter avgjørelsen om å slutte var tatt, smiler Øyre som ikke tror Norges posisjon som Metal-nasjon blir skadelidende av at Hole in the Sky går i graven.

– Nei, man kan like mye se på dette som en ny start for andre.

Kjempesuksess
Ivar Bjørnson fra Enslaved har vært involvert i festivalen både på arrangørsiden og som Enslaved-medlem.

– Hole in the sky har utviklet seg fra å være en ekstremt lokal amatør til å bli internasjonal og proff gjennom disse årene.Dersom Hole in the Sky hadde gitt seg på en nedadgående kurve kunne det vært skadelig for metal-Norge. Nå står festivalen igjen som en kjempesuksess, forteller han.

Bergensbandet Immortal var første band ut under festivalens første dag i 2000. Olve Eikemo og company har også fått æren av å slutte sirkelen med festivalens aller siste konsert.

– Ja, det skulle vel bare mangle, sier Eikemo til BA.

Blir det emosjonelt å være siste band ut i Hole in the sky-historien?

– Det blir i hvert fall emosjonelt for de som kommer og ser oss. For oss blir det nok ikke emosjonelt - det blir en fest - som alltid når vi står på scenen.

Pause?
Eikemo innrømmer likevel at det er litt vemodig at festivalen nå legges ned. Samtidig tror han ikke at det er slutt for godt.

– Nei, dette er nok bare en pause på ubestemt tid. De kommer nok opp med noe nytt, det er jeg rimelig sikker på.

Ivar Bjørnson er sjeleglad for at Enslaved ikke er siste band ut.

– Vi er ekstremt glade for at vi ikke skal spille sist. Det kommer til å bli emosjonelt når lyskasterne slås av etter Immortals konsert. Men det er vel det man har alkohol til, smiler han.

Artikkeltags