Onsdag ble det klart at visse grupper i samfunnet kan be fastlegene sine om å få Janssen-vaksinen. Fra 15. juni kan de som mener de har gode grunner til å få engangsdosen mot covid-19, be fastlegen sin om å få Janssen-vaksinen.

Går ikke god for Janssen

Det synes fastlege og leder for Hordaland legeforening, Gunnar Ramstad, blir feil.

– Jeg tror ikke legekorpset er i stand til å dele ut Janssen-vaksinen. Jeg kan ikke som lege gå god for en vaksine som kan gi de alvorlige bivirkningene som vaksinen kan gi, sier Ramstad på direkten.

Han synes det er unødvendig at legestanden skal få en stor del av vurderingsbyrden for om pasienter skal kunne be om å få vaksinen eller ikke.

– Jeg kan ikke si til mine pasienter at de kan ta en vaksine som kan gi bivirkninger. Jeg har diskutert dette med vårt kontor, og vi kommer ikke til å tilby denne vaksinen her, sier Ramstad.

Han forteller at Hordaland legeforening også støtter oppfordringen fra Legeforeningen, som tidligere onsdag gikk ut i VG og frarådet vaksinen fra Johnson & Johnson.

Unødvendig ressursbruk

Fra tirsdag 15. juni kan du bestille time for å få Janssen-vaksinen, om du ikke vil vente på vaksineringsprogrammet.

Det sier helse- og omsorgsminister Bent Høie under en pressekonferanse onsdag.

Det er imidlertid strenge kriterier for å kunne velge Janssen-vaksinen. Det betyr at ikke alle kommer til å få ja fra fastlegen sin, dersom en ber om å få satt Janssen-vaksinen.

– Legen vil ha det siste ordet, men må lytte til pasienten, sier Høie.

– Vi støtter oppfordringen til medlemmene om å ikke bruke denne vaksinen. Det blir opp til hver enkelt lege, selvsagt, sier Ramstad.

Han synes det er unødvendig bruk av ressurser å lansere en vaksine som ikke inngår i vaksineringsprogrammet.

– Det er en grunn til at den ikke er en del av programmet, sier Ramstad.

Regjeringen har altså vedtatt at Janssen-vaksinen skal tilbys utenfor koronavaksinasjonsprogrammet. Fra 15. juni kan man bestille time for vurdering hos private leger, vaksinasjonsklinikker og enkelte fastleger som tilbyr vaksinen.