[Nettavisen]: I den årlige undersøkelsen gjennomført av YouGov for banken Bluestep, kommer det frem oppsiktsvekkende tall om nordmenns privatøkonomi.

Selv om norsk økonomi går godt og nordmenn får stadig bedre råd er det hele en av fem som ikke er klare for hverken renteøkning eller uforutsette utgifter. Spesielt tydelig blir det når familien gjør seg klar for den årlige sommerferien.

Advarer mot kredittsmell

– Med renteøkning og bunnskrapte sparekontoer, er det mange som kommer til å finansiere ferien med kredittkort. Selv om de fleste klarer å betjene et ferielån, ser vi hvert år svært mange eksempler på det motsatte, sier Arne Martin Koppen som er markedsføringssjef i banken Bluestep.

Banken spesialiserer seg på å refinansiere kredittgjeld for folk med mye forbrukslån og kredittkortgjeld.

– Når høsten kommer opplever vi stor pågang av mennesker som har mistet kontrollen på økonomien gjennom sommeren, og ikke klarer å hente seg inn når hverdagen kommer, sier han til Nettavisen Økonomi.

Dette sier undersøkelsen

  • 62 prosent har ikke månedsbudsjett.
  • 21 prosent har ikke satt av penger til uforutsette utgifter.
  • 33 prosent har ett eller flere forbrukslån.
  • 28 prosent mener det er tabu å snakke om økonomiske problemer.

Med gjeldsregisteret blir det mer pågang

Gjeldsekspert Arne Martin Koppen mener det vil bli ekstra stor pågang i år, om nordmenn ikke passer ekstra godt på. Grunnen er at for første gang er et felles gjeldsregister innført i Norge.

Ifølge undersøkelsen er det allerede en av tre som oppgir å ha ett eller flere forbrukslån. Like mange sier også at de ikke kan håndtere mer enn 2000 kroner mer i månedlige utgifter før det går utover den personlige økonomien.

– Mange har tillagt seg vaner som gjør at noe så enkelt som en ødelagt vaskemaskin eller en knust mobiltelefon kan velte ferieøkonomien. I tillegg vet vi at økonomiske problemer er skambelagt, og at mange holder problemene for seg selv helt til det er for sent. Det er ingen god kombinasjon, sier han.

Koppen mener det lureste er å bare feriere innenfor rammene av det du har råd til, og anbefaler alle å sette opp et månedsbudsjett - og et feriebudsjett.

– Ofte kan noe så enkelt som et lite feriebudsjett være løsningen. Sett opp en oversikt over midlene du har til gode, og fordel disse på ønskede aktiviteter. Dersom du må låne litt, er ikke det sikkert at det er så risikabelt. Bare sørg for at du har oversikt når du må betale det tilbake.