Nå blir det mer nynorsk i Bergen

Jacob Mæhle (H) ville ha mindre nynorsk i bergensskolene. Nå blir det i stedet mer.

Jacob Mæhle (H) ville ha mindre nynorsk i bergensskolene. Nå blir det i stedet mer. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Høyres Jacob Mæhle ville ha mindre nynorsk i bergensskolene. Alle partiene bortsett fra Høyre og Frp går i dag i stedet inn for å be om mer sidemål i grunnskolen.

DEL

Mæhle foreslo å gjøre sidemål valgfritt på videregående skoler i Bergen.

Venstre tok deretter initiativ til ikke bare å stemme forslaget ned, men førstekandidat foran valget i 2015, Erlend Horn har skaffet seg flertall for mer nynorsk i grunnskolene.

Venstre får støtte

Høyre og Frp er i mindretall. Ap, Sp, Rødt, SV, KrF, Miljøpartiet De Grønne og Byluftlisten er med på Venstres forslag.

– Heldigvis har vi et språkvennlig flertall i bystyret, slik at dette kan bli en realitet, sa Venstres toppkandidat Erlend Horn til BT som omtalte saken først.

I forslaget som ble vedtatt heter det seg at «sentrale styresmakter skal kontaktes med sikte på å utgreie eit forsøksprosjekt som skal auke elevane sin kompetanse i både hovud- og sidemål».

Tre skoler

Målet er at forsøksprosjektet skal innføres på tre skoler i Bergen i løpet av kommende skoleår.

Ikke bare fikk Frp og Høyre de andre partiene imot seg, men den nylig Frp-utmeldte representanten Morten Myksvoll stemte også for mer sidemålsundervisning.

I forkant av debatten som kommer i bystyresalen i dag, torsdag, gikk debatten blant vinnerne og taperne i saken hett på sosiale medier.

– Flertallet vedtar i dag å tvinge alle i Bergen å lære nynorsk fra 3. klasse og at alle fag skal være delvis på nynorsk, raste Sondre Rasch fra Høyre.

– Det er ikke tvang, vi vil bare ha større og mer robuste elever, repliserte en småvittig Tallak Rundtholt fra Venstre.

– Løvens hule

– Det er altså slik det føles å gå inn i løvens hule, sa Jacob Mæhle da han gikk på talerstolen vel vitende om at han tapte saken.

Han tapte ikke bare i salen, også byråd Jana Midelfart Hoff minnet om at de ikke har noen makt over de videregående skolene, hvor Mæhle ønsket å gjøre sidemålet valgfritt.

– Jeg har etter Jacob Mæhles sitt ordforråd hatt sidemål hele livet, konkluderte Oddny Miljeteig (SV).