Gå til sidens hovedinnhold

Nå er Austevoll-tråleren fjernet

Artikkelen er over 1 år gammel

I en vellykket aksjon har bit for bit av tråleren «Northguider» blitt fraktet bort fra Hinlopenstredet ved Svalbard.

Det skriver Kystverket i en pressemelding.

«Northguider» grunnstøtte den 28. desember 2018 i et vernet område.

Mannskapet ble reddet ut under svært utfordrende forhold. Etter kort tid ble tråleren fra Austevoll tømt for diesel.

Men ut fra de høye miljøkrav norske myndigheter har satt for Svalbard, ble det også viktig at vraket skulle fjernes, skriver Kystverket.

Utfordrende vrakfjerning

Det har aldri tidligere vært gjennomført vrakfjerning så langt nord. Kystverket har med bakgrunn i Svalbardmiljøloven pålagt rederiet å hindre miljøskade og fjerne vraket.

Les også

Norsk fiskebåt gikk på grunn ved Svalbard

Fjorårets forsøk med oppretting, tetting og deretter slep til fastlandet, måtte avbrytes på grunn av uvanlig vanskelige vær- og isforhold.

Siste fase har nå i sommer vært å få delt opp tråleren i mindre deler. Omkring 50 deler a fem tonn har blitt løftet over på en lekter for så å fraktes bort.

– Denne operasjonen har vært unik. Ingen håndtering av vrak er noen gang gjort så langt nord. I tillegg så lang unna muligheter for logistikkstøtte og andre funksjoner. Det viktig er at vraket nå er borte fra et viktig verneområde i et meget sårbart miljø, sier Rune Bergstrøm ved Beredskapsavdelingen til Kystverket.

Han betegner gjennomføringen av aksjonen som en suksess, selv om det har vært noen utfordringer underveis.

– Aksjonen har gitt oss mye lærdom som kan tas med i fremtidig beredskapsplanlegging for våre nordområder, skriver han videre.

Inspeksjon gjennomført

Denne helgen var Kystverket og Sysselmannen på en inspeksjon for å se at oppdraget var utført i henhold til de føringer som var gitt. En gjennomgang av videoer fra dykkere på stedet der vraket lå, viser at alt var fjernet. Jernavfall var tatt over i en lekter med magnet, mens dykkere hadde fjernet annet materiale.

Hvordan vrakdelene nå sikres og transporteres på slepet fra Hinlopen og ned til fastlandet er også sjekket. Klargjøring av slepet og ferden sørover er allerede i gang.

Les også

Hevingen av Northguider er i gang på Svalbard

Les også

«Northguider»-rederiet får bot på 350.000 kroner