– Det er på høy tid å løpe fort igjen, sier Martine Hjørnevik. Bergensjenten snakker med BA på telefon fra Oslo, der hun har bodd og trent de siste årene.

For etter å ha vært en barnestjerne og vunnet 100 meter hekk i U18-EM i 2018, stoppet det opp for Flaktveit-jenten. Så i 2020 reiste hun til Oslo for å trene under Petar Vukicevic. Nye impulser gjorde godt, hun løp fort i sesongstarten i fjor, men så ble bakre korsbånd i høyre kne delvis avrevet på trening.

Det store sesongmålet, U23-EM i Tallin i juli, gikk fløyten.

Kunne ikke løpe fort

– Jeg slapp operasjon, og trente for så vidt hele veien. Men jeg kunne ikke løpe fort, og det tok lang tid før jeg kunne løpe hekk igjen. Det var ikke før utpå høsten, når sesongen var over, forteller hun.

Men i det minste var hun klar for å bygge seg skikkelig opp til årets sesong. Noe hun også gjorde, og hun var mer enn klar da innendørs-sesongen skulle begynne i slutten av januar.

– Da fikk jeg korona, ler hun oppgitt.

– Jeg vet ikke om det var omikron-varianten, men jeg regner med det. For jeg ble ikke veldig syk, men det satt i lenge. Og det er vel slik omikron ofte blir beskrevet, påpeker hun.

– Det har vært mye greier for Martine nå , over lang tid, sier Petar Vukicevic til BA.

– Så jeg vil se henne løpe og prestere før jeg sier noe om hva vi bør forvente av henne i år.

– Hun var jo en barnestjerne – å vinne U18-EM er en stor ting i friidrett. Men det er lenge siden nå, og det er jo sånn i friidrett at steget fra å være god som ung til å bli en god senior er utrolig stort. Man vet aldri, ikke med noen, om de klarer å ta dette steget, forklarer den erfarne treneren.

Kan de lokke frem igjen talentet?

Det er veldig sjelden at barnestjerner i friidrett går rett inn og hevder seg som voksne. De siste årene er Armand Duplantis i stav ett av få unntak. Ellers «forsvinner» gjerne de dominerende juniorene en periode i tidlig 20-årsalder, før de igjen dukker opp på resultatlistene som seniorer. Eller ikke. Svært ofte klarer de ikke overgangen.

– Det steget som skal tas, er som sagt stort. Med noen barnestjerner i friidrett kan man si at talentet bare forsvinner; man klarer ikke foredle det og få de frem til å bli gode seniorer. Mens hos noen ligger det skjult i et år eller to, før vi får det frem igjen, beskriver han.

– Jeg tror Martine tilhører den siste kategorien, at talentet er litt skjult nå. Hun beviste i ung alder at hun kunne være best, men jeg vil som sagt se henne løpe fort igjen før jeg utbasunerer noe om hvor god hun kan bli, sier Vukicevic.

– For å få frem en god senior, må også utøver og trener være perfekt match. Det er jo noe av det som gjør det spennende: Er jeg og hun perfekt match? Det vil de neste sesongene vise, sier han til BA.