Sommeren 2016 ble forretningen i Kong Oscars gate stiftet. I løpet av sine fem og et halvt år i virke har butikken hatt tre og et halvt med stor pågang fra tilreisende turister på jakt etter klassiske suvenirer som tusser, troll, og vikingeffekter.

De to siste årene ble det langt roligere i lokalene. Fredag syvende januar ble konkursboet opprettet.

Redusert omsetning

Stupende salgstall kom som en direkte konsekvens av begrenset turisme under korona-pandemien. Som følge av redusert omsetning på 90 prosent fra 2019 til 2020 og vedvarende restriksjoner i reiselivet i fjoråret, ble situasjonen vanskeligere.

– Det er trist, sier Arild Rødland til BA.

Han har sammen med sin kone Natalia Rødland drevet suvenirbutikken siden oppstarten. I løpet av 2020 stengte de dørene. De forble stengt gjennom hele 2021.

Nå er det altså slutt. 74-åringen er usikker på hvordan fremtiden ser ut.

Umulig å si hva fremtiden bringer

– Vi er begge pensjonister, så tidshorisonten er litt annerledes enn før. Det er umulig å si hva fremtiden bringer, sier han.

Bedriften føyer seg inn i rekken av bergensbedrifter som har blitt begjært konkurs i senere tid. Til tross for kraftig konkursnedgang i byen i 2020, har det regjert frykt for konkurs-skred i 2021 grunnet frafall av statlige støtteordninger, skjenkestopp og betalingsutsettelser.

Bergens uteliv har også fått kjenne effekten av tiltakene. I reiselivet rapporterer mer enn hver tredje bedrift at frykten for konkurs vedvarer også i 2022.