Gå til sidens hovedinnhold

Nå gjelder bålforbudet. Her er reglene du må kunne.

Stusser du over alle reglene og anbefalingene? – Er du i tvil, dropp det.

Med våren kommer også strengere retningslinjer når det kommer til ild i naturen. Nå er det årlige landsdekkende bålforbudet innført.

Fra 15. april og frem til 15. september er det ikke lov å gjøre opp bål og ild, med mindre det åpenbart ikke kan føre til brann.

Det inkluderer grilling, bruk av kokeapparater og all annen form for ild. Likevel finnes det muligheter, så lenge det gjøres på en helt trygg måte.

– Aktsomhetsprinsippet er det aller viktigste. Folk må sørge for å opptre på en måte som gjør at det ikke oppstår brann, sier informasjonsleder Trine Sivertsen Sommerlade i Bergen brannvesen til BA.

Dette er lov:

  • I egen hage kan man grille, bruke bålpanne, brenne hageavfall og lignende.
  • Det er lov å gjøre opp ild der det ikke kan føre til brann, for eksempel hvis det ligger snø på bakken eller har vært nedbør over tid. Samme gjelder også i fjæren og andre steder hvor det ikke er noe som kan ta fyr rundt deg.
  • Året rundt kan man benytte tilrettelagte grill- og bålplasser som finnes i Bergen. Eksempelvis er det slike ved Fløysletten, Skomakerdiket, Myrdalsvatnet, Tennebekktjørna og Munkebotn.

Uansett hvor gode intensjonene er, så er all ildbruk på eget ansvar.

– Er du i tvil om det er trygt å gjøre opp ild, er det bedre å droppe det, fastslår Sommerlade.

Hva med engangsgrill i parken?

En del oppfatter bålforbudet som forvirrende, men det egentlig ganske lettfattelig. Så lenge man er 100 prosent sikker på at ildbruken ikke kan spre seg på noen som helst måte, så er det tillatt. Man må ta høyde for uforutsette ting som endring av vindretning.

Bruk av engangsgrill er noe som stadig fører til brannutrykninger om sommeren. Likevel er det lov å bruke slike, så lenge det skjer på et sikkert sted.

– I en rekke av de kommunale parkene er det lov med grilling. Da må man sørge for å ha engangsgrillen på et brannsikkert underlag og sørge for at det ikke kan brenne ned på gress eller annen vegetasjon, opplyser Sommerlade i brannvesenet.

Med andre ord nytter det ikke å sette grillen på gresset i Nygårdsparken og satse på at det går bra.

– Grillene blir veldig varme, så man må passe på at det helst er grus eller stein under. I tillegg må man kvitte seg med grillen på en branntrygg måte – enten i en brannsikker metallkonteiner eller ved å slukke helt og ta den med seg, råder hun.

Hun advarer om at det i noen parker, som ved Gamlehaugen, er satt opp skilt som viser at grilling er forbudt.

– Travleste tiden

Underbrannmesterne Kent Haukeland og Christian Bergmann oppfordrer alle til å bruke sunn fornuft når folk bruker engangsgrill i solen. De anbefaler folk å ta med ekstra vann slik at de kan slukke engangsgrillen.

– Det kan fort ta fyr. Hvis det er vind i tillegg, kan man miste kontrollen. På denne tiden av året er det utrykninger jevnt og trutt, sier de til BA.

Dette er den travleste tiden av året for brannvesenet i Bergen.