Den tidligere Askøy-ordføreren, Knut Hanselmann (76), er en ivrig modellbåtbygger – og nå har han nettopp levert fra seg en gave til Bergenhus festningsmuseum.

Beskutt fra to plasser

I glassmonteren står nå modellen av det tyske marinefartøyet som fikk nådestøtet av britiske fly dagen etter okkupasjonen av Norge.

Dagen i forveien var lettkrysseren blitt beskutt fra både Kvarven og Hellen fort – og til slutt lå skipet skadeskutt ved Skolten.

– Min far var stasjonert på Hellen, og var nok litt bitter på at det ikke var Hellen-kanonene som traff skikkelig og senket «Königsberg».

– Rart at det ikke ble gjort mer ut av triumfen det var å senke selveste «Königsberg».

Tross alt var «Königsberg» historiens første krigsskip som ble senket av fly!

For en god del år tilbake laget Hanselmann en langt mindre modell av «Königsberg» som ble gitt til Laksevåg Kulturhistoriske Forening.

– Denne her er nok langt penere og mye større. Den er i størrelse 1:150.

– Og noen lurer kanskje på hva du bruker, når du bygger en modell som denne.

– Papp og papir, kommer det kjapt fra Knut.

– Men spantene er veldig godt laget, fordi der brukte jeg papp fra vinkartonger. Selve kjølen, derimot, er laget av noe parkett jeg hadde. Viktig at kjølen ikke får «leve». Derfor ...

Knut forteller videre at han har brukt en spesial hobbymaling som når den tørker, får en slags hinne.

– Derfor ser det ut som at modellen er som originalen, nemlig bygget i stål.

På spørsmål om hvilken skipsmodell han selv synes er den fineste, er svaret ganske enkelt:

– Det er alltid den siste!

«Königsberg» er på mange måter «den glemte krysseren».

– En tid etter at «Königsberg» hadde gått ned ved Skolten, ble den fraktet til Laksevåg der den ble snudd på rett kjøl. Senere ble den så fraktet til Berlandsundet på Askøy, der den «ble borte».

Etter frigjøringen ble «Königsberg» flyttet til Stavanger og ble hogget opp i 1947.

Har huset fullt

– Jeg mener at her på museet er rett plass for denne modellen. Her vet jeg at den blir tatt godt vare på, sier Hanselmann som selv har huset fullt av modeller hjemme på Askøy.

– Det er blitt en modeller opp gjennom årene, ja. Har vel ti båter stående rundt på forskjellige museer. Hvor mange jeg har laget i løpet av de rundt femti årene med modellbygging? Tja, si det.