Årets BIFF-utgave starter 20. oktober og i programmet finner vi 13 norske dokumentarer, 30 kortfilmer og kortdokumentarer fordelt i fire konkurranseprogram.

I kortdokumentar-programmet finner vi blant andre Ane Hjorth Guttu, som var Festspillkunstner i Bergen i 2015. I kategorien kortreist fiksjon er den Anders Teig-regisserte filmen «Skuddene på Bergenhus» med.

I 2019 fylte Beffen 125 år. Les saken her.

I 2007

Det er en annen lokal film som også peker seg ut. Det er den 36 minutter lange Beffen-dokumentaren som handler om Linda Holmedal. Hun var fullstendig uforberedt da hennes far ber henne ta over Beffen, og deretter døde brått og uventet.

– Jeg begynte å sysle med tanken om en dokumentar om Beffen allerede i 2007 da BA og BT skrev at Lindas far var syk, sier regissør Magnussen på telefon til BA.

Holmedal overtok driften av den tradisjonsrike fergen og Magnussen ville fortelle historien om Holmedal som videreførte tradisjonen med kvinnelige skipsredere fra Bergen.


– Jeg var ikke klar til å overta. Egentlig hadde jeg ikke planer om å overta i det hele tatt. Pappa og Beffen skulle jo ha vært et team i mange år til, sa Holmedal i et intervju i 2007

Hun var midt i 20-årene da hun trakk på seg kapteinsdressen for første gang. Da var Magnussen på plass for å filme.

– Det ble et nydelig opptak hvor du kan se alle følelsene hun har rundt dette. Det er en stor sorg, samtidig som hun hadde lyst å fullføre farens verk, sier regissøren.

Men så gikk årene. Magnussen fikk tilskudd fra Vestnorsk Filmsenter til Beffen-dokumentaren, men jobbet samtidig med filmen «Mannen som kunne 75 språk», som ble vist på BIFF i 2017. Om Georg Sauerwein, et tysk språkgeni, som ble lærer for den unge prinsessen, Elisabeth av Wied.

– Den har nok tatt mye av energien min. Og jeg må innrømme at jeg klippet en versjon av Beffen-dokumentaren tidligere som jeg ikke ble helt fornøyd med. Det var magefølelsen som sa meg at dette ikke var så bra som det kunne bli. Så lot jeg materiale ligge i et til to år. Det ble liggende der som en dårlig samvittighet.

  • Har du tips eller innspill til noe vi bør skrive om? Ta kontakt med oss på pulsen@ba.no!

Håper på videre liv

Men så flyttet en New York-basert filmarbeider til Bergen for noe år siden. Og Jennifer D'Amore var meget lysten på å komme inn i filmmiljøet her. Som dramaturg, klipper og grafikkansvarlig hjalp hun til med å få filmen opp på beina igjen.


Først på starten av 2021 var den i havn.

– Og så må jeg få rose Vestnorsk Filmsenter som ikke har pushet eller mast, men akseptert at en del kunst tar tid. Filmer som dette er alltid underfinansiert og det er vanskelig nok å få støtte til dokumentarer som dette. Og enda vanskeligere å tjene inn igjen pengene.

Nå håper Magnussen at «Alt for Beffen», som både trekker historiske linjer og fokuserer på Linda Holmedals historie, kan få et liv etter visningen på BIFF.

– Jeg har sendt den til en del utenlandske filmfestivaler og venter på svar. I tillegg har jeg allerede inngått et samarbeid med Bergen Kystkultursenter, så det er håp om at vi kan få til noe større og litt systematisert med filmen.

– Etter braksuksessen til «Bergen i all beskjedenhet» kan vel det dryppe noe på denne dokumentaren også?

– Det er lov å håpe på det. Dette er jo en skjønn, liten film om Lindas historie, men også et historisk dokument som jeg håper noen kan lete opp igjen om mange, mange år når man skal se hvordan Bergen var før.

Holmedal drev Beffen i totalt 14 år før hun solgte seg ut i fjor.