– Det blir gøy om jeg plutselig ser noen komme trillende på en sykkel jeg har designet. Det hadde gitt mestringsfølelse, forteller Jiayi Wen (17), som er elev ved kunstlinjen på Årstad Videregående skole.

Sammen med 20 andre elever har hun designet og dekorert ti bysykler som skal plasseres rundt i Bergens gater, tilgjengelig for byens syklister.

Fikk veiledning av anonym graffitikunstner

Samarbeidet mellom Bergen Bysykkel og Årstad Videregående Skole startet med en verkstedsordning, hvor elevene fikk trening i å reparere sykler. Etter hvert foreslo sykkelmekaniker Jesper Egeland at elevene også kunne gjøre kunstverk ut av syklene.

– Det er en veldig god trening i å jobbe med ulike medier. I dette prosjektet jobber elevene både digitalt og for hånd, forteller Egeland til BA.

Elevene har også fått veiledning av en anonym gatekunstner, forteller Egeland.

– Det er utrolig spennende å se hva denne generasjonens kommende kunstnere har å tilby. Personlig vil jeg si at bysyklene er perfekte for å vise kunstverk i gatekunststil, og ikke minst slik at de blir vist for hele Bergen.


Motiv fra Bergen

På sure regnværsdager i Bergen er det ikke alltid like fristende å hive seg på sykkelen. Med nytt design håper lærer ved Årstad, Sissel Skoge, at prosjektet kan bidra til å ha fokus på de positive sidene ved å velge sykkelen.

– Det er jo bærekraftig og har stor helsegevinst, sier Skoge, som selv er en ivrig syklist.

Nå er det andre året på rad hvor elevene dekorer for Bergen Bysykkel. Driftssjef Roald Sandstad ser for seg at samarbeidet kan bli en god tradisjon.

I år har flere av elevene har latt seg inspirere av Bergen. I syklene kan man gjenkjenne Bergens-inspirerte motiv fra blant annet Akvariet, buekorps, hordalandsbunader og Pepperkakebyen.

Mersmak på gatekunst

For de fleste elevene er det første gang de jobber med spraymaling.

– Det er veldig gøy, men en vanskelig teknikk, forteller Hanne Øvsthus (18) til BA.

Både hun og klassekameraten Jiayi Wen kan tenke seg å jobbe kreativt i fremtiden.

For femten år siden var veileder Jesper Egeland selv elev ved kunstlinjen på Årstad. Nå tror han at arbeidet med spraymaling kan gi mersmak og vekke interesse for gatekunst. Tidligere elever har blant annet vært involvert i et graffiti-prosjekt på Sentralbadet.

Roald Sandstad legger til at samarbeidet er en god mulighet for elevene til å få arbeidserfaring.

– I veldig ung alder er de jo involvert i et samarbeid med to bedrifter, Obos og Bergen Bysykkel. Det er jo noe de kan skrive på CV-en.