Hos «speiderjentene» i Hordaland krins av Norges speiderforbund holdes strikkekunsten høyt.

Og sånt gir seg utslag om du bare har mye tid og enda mer tålmodighet.

Eget bergensmotiv

Når Speidernes julemarked åpner døren til speidersenteret i Marken kommende onsdag kl. 1100, er det noe det finnes litt mindre av – og som en bør være kjapp i vendingen for å få tak i.

Men på det lange langbordet vil det bugne av strikkevarer – hansker og labber i alle mulige størrelser, og ikke minst håndstrikkede votter.

– Og i år har jeg strikket rundt ti par av en vott med bergenske motiver på, forklarer Grethe W. Eide – «strikkemaskinen» fra bydelen i nord.

– Bergensmotiv?

– Ja, vottene er tegnet av Bjørg Elisabeth Olsen og jeg selv. Hun har tegnet paraplyene- og jeg har omarbeidet de til et vottemønster. Det er votter med både oppslåtte og sammenslåtte paraplyer pluss regndråper.

Men Grethe har også denne gangen levert fra seg 270 par med selbuvotter til julemarkedet.

– Og så er det blitt litt tid til overs, og da har jeg laget julekort, tovede baller med ranglelyd, det er blitt trykket barnesmekker og tovede engler.

Og hun stopper ikke der.

– Strikkede telefonvesker, pulsvarmere, koseklumper og figurer på kjelke. Ellers har vi en del nytt innen julepynt, inspirert av julemarkeder i Tyskland og Østerrike, f.eks. en del små ekorn.

Byens største utvalg i votter og forskjellig julepynt i et utrolig antall. Speidernes julemarked er kanskje det siste av de gamle gode julemarkedene.

Og for all del, vi må ikke glemme alle julekakene som går unna som – ja, julekaker. «Julekakemonser» kommer langveisfra for alle sortene, og enkelt kommer igjen dagen etter i håp om flere småkaker.

Alle geleene av norske bær er også sikre vinnere, og i år kan en skilte med tranebærgelé med bær fra Varaldsøy.

Årets julemarked er det 23. og det nærmer seg altså et aldri så lite jubileum.

Veldig pent overskudd

– Vi er jo spente på speidermarkedets fremtid. Vi som i dag står bak blir jo ikke yngre med årene, men vi er optimister. I år har vi hatt med oss en 17-åring og en 25-åring, så dette lover godt. Vi er en kjerne på 10-15, og så kommer noen flere til når de store dagene kommer.

For speiderbevegelsen lokalt er pengene som kommer fra markedet for gull å regne.

– I fjor fikk vi overført 180 000 kroner nettopp fra julemarkedet. Fantastisk! sier daglig leder Endre Helland.