Siden Nawabs åpnet på Wergeland påsken 2019, er Bergens eneste pakistanske restauranten blitt svært populær blant Bergens befolkning.

Så bra har det gått, at restaurantens andre avdeling snart skal åpne på Horisont i Åsane.

At de skulle oppnå slik popularitet, var medeier- og grunnlegger Toqeer Aslam alltid trygg på.

– Vi hadde troen på konseptet vårt, og vi ville gjøre en forskjell. Selv om pakistansk mat ligner på det mer kjente indiske kjøkken, så ville vi være best, både på kvalitet på maten og servicen.


Doblet inntektene

Regnskapstallene viser at restauranten nesten doblet inntektene sine i 2020, fra 3,6 millioner i 2019 til syv millioner i 2020.

– Det tok en stund å komme der, og vi forventet at det skulle bli travelt, smiler Aslam.

Ifølge Aslam ligger det mye hardt arbeid bak restaurantens vekst de siste snaue tre årene. Han driver Nawabs sammen med Tayyab Nabel, Amer Iqbal og Markus Håvåg Mæhlum.

Bedriften har gått fra fire ansatte til å ha en stab på 17, og planen er å utvide enda mer i tiden fremover.

– I begynnelsen var det vi som gjorde alt. Når man starter en bedrift må man være tilstede hele tiden. Til å begynne med jobbet vi nesten døgnet rundt, og ingen av oss har hatt ferie på fire-fem år!

– Men vi fordeler oppgavene basert på folks styrker, noen tar seg av ansettelser, mens andre driver restauranten, forteller Aslam.

Vil bli størst

I slutten av februar åpner gjengen altså sin nye restaurant i Åsane.

– Vi vil bli den største merkevaren innenfor denne matsjangeren. I løpet av 2022 ønsker vi å åpne ytterligere én til avdeling, i et annet område.

Det er i alle fall ingenting å si på ambisjonene for gjengen bak den pakistanske suksessrestauranten.

– Det er som vi sier; «the sky is the limit». Det er for tidlig å si noe konkret enda, men vi har allerede gode forbindelser over hele verden. Vi har jobbet i matindustrien i mange år, og har venner og kolleger som vil hjelpe oss å utvide konseptet, sier Aslam.

Først står Åsane for tur

Det foreløpig neste steget på veien mot å bli en veletablert merkevare innenfor asiatisk mat, blir altså åpningen på Horisont.

En som gleder seg til det, er senterleder Lise Færøvik.

– Vi har stor tro på at Nawabs kommer til å bli et fantastisk fint tilskudd til utvalget av restauranter på Horisont, og i Åsane generelt. Vi vet at de har meget gode referanser fra restauranten sin i Inndalsveien, forteller Færøvik.

Måten de fire restaurantgründerne har stått på for å skape etterspørsel etter pakistansk mat, har vært viktig for at Horisont har tatt sjansen på Nawabs.

– Det er veldig viktig at dyktige gründere utfordrer de store kjedene. På den måten får vi en sunn konkurranse og et spennende utvalg. Lokale gründere gjør at vi kan skille oss litt ut fra de andre sentrene. Ønsker vi dette, må vi tørre å satse også på gründere, konstaterer Færøvik.

Når gjengen bak Nawabs nå går i gang med sin nye avdeling, er de flere erfaringer rikere fra arbeidet med oppstarten på Wergeland.

– Vi er ikke like nervøse nå, og vi har mer selvtillit. Vi har et bedre team, og vi har lært av våre feil, forklarer Aslam.

Take away eksploderte med korona

Et viktig element i Nawabs’ konsept dreier seg om take away, noe Færøvik mener kan bidra til at konseptet kan lykkes, også i Åsane.

– Alle våre restauranter har take away, og dette har vært veldig viktig under pandemien. Vi tror også dette vil fortsette å vokse. Vi ser at forbrukeren har endret atferd med tanke på å bruke penger på take away, spesielt den yngre generasjonen, sier Færøvik.

En trend som vokste stort under pandemien er levering via matleveringstjenester, som Foodora. Selskapet hadde i Bergen 212 prosent flere leveringer i mars 2021, kontra mars 2020.

Daglig leder i Foodora, Elisabeth Myhre, forteller at mange restauranter ved hjelp av take away kunne holde driften oppe gjennom pandemien.

– Vi er veldig klar over at vi har fått spille en avgjørende rolle og vært en livslinje for veldig mange av våre partnere i år. Jeg er veldig stolt over det vi har fått til sammen. I snitt har vi hatt over 100 prosent økning i antall bestillinger i Bergen i 2021, forteller Myhre.

Nawabs, som åpnet dørene et knapt år før korona-pandemien brøt ut, har nytt godt av folks ønske om å kunne spise restaurantmat innenfor husets fire vegger. Den relativt ferske restauranten måtte bemanne opp mens store deler av landet stengte ned.

– Etter noen uker ut i nedstengingen begynte take away-etterspørselen å eksplodere, sier Aslam med et smil.