Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Må dere vaske nå?
– Voss–Bergen tar nå cirka 2–2,5 timer ifra Evanger når du kjører om natten på grunn av tunnelarbeid. For så vidt helt greit, det. Men ... med så mye tunnelarbeid så begynner vi som kjører lastebil øst – vest å få veldig lite med lovlig kjøretid til overs ... og når frustrasjonen og tålmodigheten er fint ferdig, så kommer du søren meg til stengte tunneler pga. av vasking – og det på toppen av alt det andre! Det må nå gå an å bruke hodet litt og gi blaffen i den vaskingen nå vel?
Hilsen
Kenneth Byrkje, en frustrert sjåfør
Svar: Statens vegvesen har forståelse for at veiarbeidet på E16 Voss–Bergen oppleves krevende for trafikantene. Men da er det viktig å minne om at vi gjør dette arbeidet nettopp for dem, for at veien skal være trygg også i fremtiden. Vi skjønner at det blir mye på en gang, men vi vil understreke at vi i alle våre prosjekter gjør alt vi kan for å minimere ventingen og ulempen for trafikantene. Alt veiarbeid som gjøres er nødvendig, enten på grunn av lovkrav/EU-krav eller veiens tilstand, til beste for trafikantene og deres trygghet på veien. Å utsette noe av arbeidet nå vil gi nye venteperioder senere. Tunnelvask er nødvendig for å sikre tilfredsstillende sikt og trygghet i tunnelene. Avslutningsvis vil vi legge til at vi opererer under strenge krav til HMS for de som utfører arbeidet på og ved veien. Trafikksikkerhet er viktig også for dem. Også de har noen de skal hjem til.
Med hilsen
Lars Olve Hesjedal,
kommunikasjonsrådgiver Statens vegvesen
Nygårdsparken
– Nygårdsparken er blitt byens perle enten en er ung eller gammel. Benkene er blitt boltet fast og er heldigvis plassert tilgjengelig for de som trenger en liten hvil. Det vil si: benkene er til tilgjengelige både for de som liker å stå på benkene med sko, og ikke minst for duene som mates hele tiden og som antakelig ser på benkene som «utedoer». Og vi som er pensjonister må lete etter benker uten skitt som både folk og fugler har etterlatt.
Vigdis Ravnøy
Servering
– Nå må det bli slutt på dette tytet om servering i byen. Å ta et glass vin eller en øl er ikke det samme som flatfyll.
Hilsen Harald Wilhelmsen
Sjekk lyset!
– Se godt på trafikklyset. Hvordan skal man forholde seg her? Her er lysene blitt byttet. Hvordan kan det være rød pil på stolpen til venstre?
Med vennlig hilsen
Egil Bratli
Svar: Hei Egil! Ja, slik skal det selvsagt ikke se ut. Lysene er, som du skriver, montert feil. Dette skal vår entreprenør utbedre 15. mai. Inntil det er utført ber vi trafikanter som skal til høyre å følge pilens farge.
Hilsen Bjørn Rusten Lundberg, byggeleder Statens vegvesen
Bergen
– Hvordan Bergen kan tenke større, skape mer verdier og glede, og få ut potensialet som vi vet byen har?
– Vi må satse på de kreative. Bergen har utrolig mange kule og kreative mennesker, både når det gjelder film, musikk og kunst. Vi må tilrettelegge for kreativiteten!
Maria Christiansen (20)
Bergensere
– Bergensere er veldig åpne og utadvendte. Folk i Bergen er glade!
Maria
Sure damer
– Elin Simonsens kommentar vedrørende «Sure, eldre damer» tirsdag 9. mai likte jeg. Jeg er enig med henne. Selv er jeg over 90, og hovedregelen er at alle jeg møter på min vei, ung eller gammel, får et smil og et hei, dersom de innbyr til det. Mange, både eldre og yngre ser i bakken og møter aldri blikket ditt. Da blir tausheten enerådende. Et lite smil og et hei har i seg den gode følelsen, som faktisk gir deg noe. Så om du møter noen på din vei, la både smilet og et lite hei få sin plass. Det gir mye og koster ingenting. Og det gjør hverdagen mye triveligere.
Gustav Gundersen
Frigjøringsdagen – ikke lenger viktig?
– Forrige mandag var det 8. mai, vår frigjøringsdag og offisiell flaggdag. Dagen blir markert over hele Europa med taler, kransenedleggelser og flagg.
I år som i fjor heiste jeg flagget og forventet at flaggene ville vaie fra alle flaggstengene over hele Bergen by. Men nei, i år som i fjor var de fleste flaggstengene nakne. I år fikk jeg imidlertid anledning til å delta på fredsmarkeringen på Selsøy i Austrheim kommune. Dette var en flott og verdig markering. Der var det ingen nakne stenger å se.
Det er selvfølgelig stadig færre som selv opplevde vårdagen i 1945, da flagget igjen kunne heises. Etter fem års okkupasjon ble landet fritt og folket lot gleden få fritt utløp, blant annet ved å heise flagget. De som har vokst opp i en trygg etterkrigstid, kan neppe forstå hvordan det var å igjen bli herre i eget hus.
I dag er det igjen krig i Europa og vår egen nabo i øst, Russland, har brutalt angrepet et annet av sine naboland. Daglig herjer de og dreper både soldater og sivile. At dette ikke får oss nordmenn til å tenke og verdsette at vi kan leve i fred, er for meg uforståelig. Det er ikke uten grunn at 8. mai er offisiell flaggdag. Er det likegyldigheten som råder hos bergenserne?
La meg få minne om Nordahl Griegs dikt, som han selv leste opp i radioen fra et sted i Nord-Norge, 17. mai 1940: «I dag står flaggstangen naken blant Eidsvolls grønnende trær ...»
Jeg gjentar hva jeg skrev i fjor: den friheten vi som nasjon vant 8. mai 1945 er vel verdt å markere også i dag. I takknemlighet for at vi bor i et fritt og demokratisk land og, ikke minst, i takknemlighet for alle de som gav det dyreste offer de kunne gi – sitt eget liv – i kampen for den friheten de fleste i dag tar som en selvfølge. Derfor burde flagget heises ved alle hus denne dagen.
Så mange som 4.600 nordmenn mistet livet bare på havet i frigjøringskampen. Det er nesten halvparten av krigens norske ofre gjennom de fem krigsårene. Når jeg heiser flagget 8. mai, har jeg ingen problemer med å mane frem bilder av dødsdømte sjøfolk fra en torpedert båt som kjemper forgjeves i sjøen, noen i flak av brennende olje; unge gutter som kanskje fortvilt ropte på mor, før de sank i sin våte grav. Det er for å minnes og hedre disse jeg heiser flagget hver 8. mai, og det skal jeg fortsette med så
lenge jeg lever.
Fridom
La meg til slutt sitere et vers av diktet «Fridom»,
skrevet av min venn Lars Almklov. Et usedvanlig vakkert dikt han skrev til 50-årsdagen for frigjøringen i 1995:
«Slik grydde ein vårdag i vårt land
Då vi fekk løyst våre trældomsband.
Frå år med avmakt og nederlag
Ga Gud oss på nytt ein fridomsdag.
Bak oss låg kampar med liding og fåre,
Med redsler og sorger som ingen kan måle.
Vår takk går til dei som på ulike vis
Måtte betale freden sin pris.
Vi minnest i takk dei som aldri kom heim,
men har sitt namn på ein bautastein.
I dag stig vår takk frå eit folk som er fritt
Med signing og fred over minnet ditt!
Vår takk går til dei som like til no
Må leve med sår som ikkje vil gro,
Dei som må kjempe ein kamp i sitt sinn
Der freden aldri, aldri når inn.
Einar Ebbesen
Les flere summetoner her: En stor skam