Gå til sidens hovedinnhold

Alle er «venn» med sjefen

Artikkelen er over 9 år gammel

Ungdom har ingen motforestillinger mot å være Facebook-venn med sjefen.

(Siste)

Hele sju av ti såkalte unge profesjonelle* er venn med sjefen sin på Facebook. Det viser en internasjonal undersøkelse, der nærmere 3.000 studenter og unge profesjonelle under 30 år fra 13 land er intervjuet om sin bruk av sosiale medier.

Ifølge undersøkelsen er ikke lenger Facebook en privat arena, men et sosialt nettverk der en deler private bilder og ytringer, ikke bare med venner og bekjente, men også med sjefen og kollegaer.

Det gjør at det blir stadig vanskeligere å skille mellom rollen som profesjonell og privatperson.

«Alle» på Facebook

Undersøkelsen, som IT-selskapet Cisco står bak, viser at så mange som ni av ti av er på Facebook.

Av dem sjekker over 80 prosent av studentene og over 70 prosent av unge profesjonelle sine Facebook-oppdateringene hver eneste dag.

Én av tre studenter svarer at de er inne på Facebook minst fem ganger om dagen, mens tre av ti unge profesjonelle svarer det samme.

Jobb og privatliv

Av de som er aktive på Twitter, svarer mer enn to av tre at de følger enten sjefen sin eller kollegaene sine på Twitter. Én av tre foretrekker å bruke Twitter som et privat nettverk.

– Sosiale medier har ført til at vi nå ser en ny generasjon av «prosumers» – en blanding av rollen som profesjonell og privatperson, sier Jørgen Myrland, administrerende direktør i Cisco Norge (bildet).

– En «prosumer» har helt andre forventninger til hva det betyr å være på jobb. Realiteten i dag er at mange bedrifter fortsatt nekter sine ansatte tilgang til sosiale nettverk som Facebook og Twitter. De vil stille svakt når det kommer til rekruttering av unge, skarpe hoder.

Konsentrasjonen svekkes

Undersøkelsen også at mange studenter blir konstant avbrutt mens de gjør lekser på grunn av Facebook og andre sosiale kanaler som MSN og Twitter.

Mer enn fire av fem svarer at de blir avbrutt minst én gang i timen, mens én av fem studenter blir forstyrret seks ganger eller mer. Det er i gjennomsnitt én gang per tiende minutt.

Én av ti forteller at de mister tellingen over hvor mange ganger de blir avbrutt mens de leser lekser. (ANB)

* Betegnelsen unge profesjonelle brukes oftest om unge personer som arbeider på kontor i såkalte hvit-snipp-jobber.