Flåthen og Bakkes nye gulrot

LO-leder Roar Flåthen (til høyre) og Fellesforbundets leder Arve Bakke prioriterte betalt pappaperm under årets lønnsoppgjør.

LO-leder Roar Flåthen (til høyre) og Fellesforbundets leder Arve Bakke prioriterte betalt pappaperm under årets lønnsoppgjør. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Betalt pappaperm er etter årets lønnsoppgjør en ny gulrot for å rekruttere flere medlemmer til fagbevegelsen.

DEL

Da Fellesforbundet gikk først ut i årets lønnsoppgjør, la de på en rekke områder også malen for dem som forhandlet senere. En viktig kampsak som det ble gjennomslag for i år, var betalt pappaperm ved fødsel. Loven gir nemlig rett til to uker fri, men ikke med lønn. Offentlig sektor og 20 prosent av privat sektor, gjerne i større konsern, har imidlertid lenge hatt lønn under disse to ukene. Nå har også andre i privat sektor fått dette inn i tariffavtalene sine.

– De familiene som har de laveste inntektene, har valgt å ikke ta ut denne permisjonen. De har ikke hatt råd, sier Fellesforbundets leder Arve Bakke til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Endelig på plass

Også LO-leder Roar Flåthen er svært fornøyd med betalt pappaperm som et av resultatene fra årets oppgjør.

– Det er noe som har ligget der i mange år som endelig er på plass. Hvis man ser opp mot den generelle foreldrepermisjonen som også har blitt bedre, og nå betalt pappaperm, så har vi verdens beste permisjonsregler i forbindelse med fødsel, sier Flåthen til ANB.

ANB er kjent med at det har vært en debatt rundt hvorvidt man skulle gå lovveien med denne betalte pappapermen, eller om det skulle bli en tariffsak.

– Løsningen ble tariff. Det ville også blitt uforholdsmessig dyrt for regjeringen å innføre dette ved lov, når så mange allerede har innført betalt pappaperm fra før, mener Flåthen.

Rekruttering

Det ble altså en medlemsfordel for dem som jobber i bedrifter med tariffavtale.

– Det var ikke en dårlig løsning, som da også blir en fordel i medlemsboka. Og skal man reelt sett ha muligheten til å ta pappaperm, så må man få lønnskompensasjon, sier Flåthen.

Arve Bakke framhever pappapermen som et medlemsgode på linje med AFP (avtalefestet pensjon). Dette har han tenkt å bruke i rekrutteringsøyemed.

– Betalt pappaperm får du der man har tariffavtale, det er et skikkelig gode det. Loven gir deg rett til fri, tariffavtalen gir deg rett til lønn. Da er det bare å få flere med seg og få tariffavtale der man i dag ikke har det, konkluderer Bakke. (ANB)

Artikkeltags