Gå til sidens hovedinnhold

Her er drømmejobbene

Artikkelen er over 9 år gammel

Økonom, ingeniør eller advokat. Disse yrkene topper listen over nordmenns drømmejobb.

(Siste)

Felles for de fleste yrkene på topp-ti-listen, er at de forutsetter akademisk utdannelse, viser en ny undersøkelse.

Bare to av yrkene på listen krever ikke nødvendigvis akademisk utdannelse: musiker og eventyrer.

– Drømmejobbene er tradisjonelle jobber som det i dag er stor etterspørsel etter, konstaterer sier konsernsjef Maalfrid Brath (bildet) i ManpowerGroup, som står bak undersøkelsen.

– Samtidig er dette jobber som krever en solid akademisk utdannelse i bunn, og som gjør det mulig å jobbe bredt innen ulike sektorer og bransjer. Slik sett kan drømmeyrkene være et uttrykk for sikre jobber i tider som er preget av økonomisk uro.

Work Life-undersøkelsen viser at troen på drømmejobben blekner etter vi passerer 30 år.

Mange opplever at det er for sent å velge en ny karrierevei på grunn av alder.

De yngre oppgir feil utdanningsvalg eller mangel på nettverk som hindringer for å få drømmejobben.

– Vår erfaring er at de som legger ned mest arbeid i å få seg en god jobb, er de som blir mest fornøyde og som føler at de har fått drømmejobben, sier Maalfrid Brath.

– En solid utdannelse gir trygghet og frihet, likeså gir det å følge sin drøm og lage sin egen arbeidsplass,

Drømmeyrkene som studenter oppgir krever i hovedsak en akademisk utdannelse, og mange av dem lange utdannelser.

– Dagens unge er kloke og fornuftige, mange søker seg mot jobber som både er spennende og trygge, og ikke minst er godt betalt, sier Brath.

– Vi ser allerede i dag en enorm etterspørsel etter det de oppgir som drømmeyrker, og den trenden mener vi vil fortsette i lang tid. I kampen med utenlandsk arbeidskraft vil også disse yrkene stå seg godt.

Undersøkelsen viser også at arbeidstakere er opptatt av utviklingsmuligheter og frihet. Jo yngre arbeidstakerne er, jo viktigere vurderer de at drømmejobben er spennende og personlig utviklende.

– Vi mener at dette først og fremst er uttrykk for at unge er mer kunnskapshungrige, enn eldre arbeidstakere, sier Manpower-direktøren.

– Dette er noe alle organisasjoner må tenke over i rekrutteringen, og i forhold til hva slags mennesker man ønsker i ulike stillinger.

Slik får du drømmejobben

  • Vær aktiv: Bruk nettverket ditt, også dine sosiale nettverk på web.
  • Vær selektiv: Se etter stillinger du virkelig har lyst på. Beskriv hvorfor du er den rette for denne jobben. Gjør grundig research.
  • Vær målbevisst: Bestem deg for bransjen/firma du ønsker å jobbe i, start eventuelt i en lavere stilling og jobb deg oppover. Ta direkte kontakt.
  • Vær ærlig med deg selv: Finn ut om du har den kompetansen som trengs for å få drømmejobben. Hvis ikke, finn ut hva du mangler og gjør noe med det.
  • Vær ja-menneske: Se muligheter og ikke hindringer. Å være et ja-menneske kan være med å styrke deg og din kompetanse.
  • Vær til stede: Mens du venter på drømmejobben, gjør jobben du har til en drømmejobb.
  • Vær lur: Avslutt alle jobber på en ryddig og grei måte. Du kan få bruk for arbeidsgiverne senere, blant annet som referanse.
  • Vær tålmodig: Et strategisk jobbskifte kan ta opptil ett år.
  • Gjør en best mulig jobb der du er: Plutselig kan muligheten dukke opp. Bygg kompetansen, og se etter utfordringer i egen bedrift. (ANB)