Jentekarriere i grønt

154 jenter var samlet til Forsvarets kvinncamp i helga.

154 jenter var samlet til Forsvarets kvinncamp i helga. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

154 jenter fra hele landet var med da Forsvaret arrangerte kvinnecamp for tredje året på rad.

DEL

Sykkel VM-tilbud: Få to uker med BA levert hjem gratis

En av dem som deltok var Ragnhild Gotun Desserud (22) fra Jevnaker.

– Jeg ønsker mer struktur i livet og vil gjøre noe helt annet, forteller hun.

Desserud er snart ferdig med en bachelor i psykologi ved Universitetet i Tromsø, men vil gjøre noe helt annet før hun eventuelt fortsetter med studiene.

Forsvarets kvinnecamp på Sessvollmoen ble arrangert for å gi jentene som har søkt lederutdanning i Forsvaret, en sniktitt på hva de kan vente seg.

– Vi inviterer jentene på camp for å gi dem en forsmak på Forsvaret. Rett og slett fordi jentene i mye større grad enn guttene selekterer seg selv vekk fra dette, forteller major Steinar Andersen, som er ansvarlig for campen.

Gjennom helgen fikk jentene som møter, prøve seg på de fysiske opptaksprøvene som møter dem på opptaket, de får veiledning og historier fra kvinnelig befal og de får bo ute i telt og en liten forsmak på hvilke øvelser som kan møte dem på et opptak.

Forsvaret opplever nemlig at jenter som søker utdanning lar være å møte på opptak.

– Vi opplever dessverre at jentene tror at dette er hardere enn det det er og lar være å møte til opptak. Det ønsker vi å bøte på og vise dem at mange av mytene de tror på ikke stemmer, forklarer Andersen.

Frafallet fra søknad til opptak, hos jentene har vært så høyt som 50 prosent.

– Hvis denne campen kan gjøre at flere av jentene blir tryggere på de fysiske kravene og hva Forsvaret og opptaket egentlig er har vi langt på vei lykkes, forteller Andersen

– Helgen har vært artig og det har vært bra å få se litt av hva Forsvaret byr på samtidig som man får snakke med kvinnelige befal som har vært gjennom dette og vet hva det er, sier Ragnhild Gotun Desserud.

Hun mener mulighetene er mange, og det er ikke lett å bestemme seg når tilbudene står i kø.

– Det er så mye man kan gjøre i Forsvaret, jeg føler jeg finner noe nytt hver gang jeg er på nettsidene deres, men jeg endte med å søke militærpoliti, kanskje jeg får bruk for psykologien min der, sier Desserud.

Etter fysiske tester og foredrag fra kvinnelige offiserer, er Desserud klar på at hun fortsatt vil prøve seg:

– Jeg er motivert og har lyst og har fått testet meg fysisk slik at jeg vet hvordan jeg ligger an, litt mer trening mot sommeren så er jeg klar, sier Desserud. (ANB)

Artikkeltags