Kornprisene stiger etter tørke i USA

Over hele Midtvesten er bøndene i ferd med å pløye ned avlingene sine etter måneder nesten uten regn.

Over hele Midtvesten er bøndene i ferd med å pløye ned avlingene sine etter måneder nesten uten regn. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Verden kan stå overfor en ny matvarekrise som følge av den verste tørken i USA på 50 år. Prisen på mais og soyabønner er på rekordnivå.

DEL

(Siste) USA er verdens største eksportør av mais, soyabønner og hvete, men over hele Midtvesten er bøndene i ferd med å pløye ned avlingene sine etter måneder nesten uten regn.

Ifølge meteorologene er det knapt en regndråpe i sikte iallfall de neste to ukene i de to statene som står for en tredel av mais- og soyaproduksjonen, Illinois og Iowa. Noen spår tørke helt til oktober.

Tørken i USA skjer samtidig som det har vært tørt og varmt også i Øst-Europa.

Opptøyer

Denne uka var prisen på mais og soyabønner på verdensmarkedet høyere enn i 2007-08, da økte priser på brød og korn førte til opptøyer i over 30 fattige land verden over, fra Bangladesh til Egypt og Haiti.

Hveteprisen er ennå ikke på rekordnivå, og foreløpig fins det betydelige hvetelagre. Men også den har økt med 50 prosent de siste ukene og er nå høyere enn da Russland stanset hveteeksporten i 2010 etter omfattende tørke og skogbranner.

Rammer de fattige

Økende priser kommer uvegerlig til å få følger for de fattigste menneskene rundt om i verden. For fire år siden førte de høye matprisene til at antall mennesker som sultet, steg til over en milliard.

– Veldig mange mennesker lever helt på kanten. Lite regn og høye matpriser har vippet mange mennesker over kanten fra å greie seg selv til ikke å klare seg, sier Justin Forsyth i Redd Barna til Financial Times.

Sprer seg

I USA blir tørken bare verre og verre. Over 70 prosent av maisbeltet i Midtvesten er nå rammet av tørke, opp fra 63 prosent for en uke siden, ifølge amerikanske myndigheter.

I Iowa er det knapt fuktighet igjen i jorda, og selv om det skulle bli kjøligere og begynne å regne, ville det være for sent å redde det meste av avlingen.

– Vi har ingen grunn til å tro det blir bedre, sier Kelly Helm Smith ved USAs senter for tiltak mot tørke og legger til at varmere vær i tida framover kan komme til å gjøre situasjonen verre.

Stadig varmere

Amerikanske myndigheter sier årets første halvår var det varmeste halvåret noensinne i USA.

På verdensbasis var juni den fjerde varmeste junimåneden i historien - den varmeste noensinne på land og den tiende varmeste i havet.

Et La Nia-mønster i Stillehavet, som vanligvis bringer kjøligere vær til Nord-Amerika, tok slutt tidligere i år og etterfølges trolig av en El Nio-effekt som fører med seg tørke og lite nedbør.

Amerikanske kornbønder klarer seg gjennom stormen siden de har tjent godt på høyere kornpriser de siste årene. Men bønder som driver med meieridrift, kvegdrift eller svineoppdrett er verre rammet på grunn av økte fôrpriser. (ANB-NTB)

Artikkeltags