– Må tillate hijab i politiet

Det vil være diskriminering av kvinner som bærer hijab å nekte dem adgang til stillinger i politiet, sier likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.

Det vil være diskriminering av kvinner som bærer hijab å nekte dem adgang til stillinger i politiet, sier likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Forbud mot hijab i politiet er brudd på både likestillingsloven og diskrimineringsloven.

DEL

Det uttaler likestillings- og diskrimineringsombudet.

– Et forbud mot bruk av religiøse plagg må være saklig begrunnet. Justisdepartementet har ikke sannsynliggjort at det er nødvendig å forby hijab for å beholde nøytraliteten i politiet, sier likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.

Justisdepartementet bryter loven, mener ombudet.

– Diskriminering

Justisdepartementet bestemte i fjor ikke å endre politiets uniformsreglement slik at religiøse plagg ble tillatt som en del av politiuniformen.

Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) har gått gjennom saken og konkluderer med at det vil være diskriminering av kvinner som bærer hijab å nekte dem adgang til stillinger i politiet.

– Et forbud mot bruk av hijab i politiet vil bety yrkesforbud for muslimske kvinner som velger å bruke hijab, sier Ørstavik.

Ørstavik legger til at tvang om å ta av hijab er like uakseptabelt som å tvinge kvinner til å bære hijab.

Justisdepartementet sier i en melding at de er uenig i vurderingen til likestillings- og diskrimineringsombudet, og vil gi et utfyllende svar på uttalelsen innen fristen, som er 9. februar.

Ja til hijab i domstolene

Likestillings- og diskrimineringsombudet har også avgitt høringsuttalelse til Domstolsadministrasjonen om å regulere bruken av religiøst og politisk betingede plagg og symboler i domstolene.

Ombudet tilrår i sin høringsuttalelse at religiøse hodeplagg blir tillatt i domstolene. (ANB)

Artikkeltags