(Siste)

Ifølge Aftenposten er ett av selskapene som oljefondet har solgt seg ut av, det omstridte selskapet Wilmar. Wilmar ble i fjor kåret til verdens verste selskap av magasinet Newsweek.

Regnskapsfondet, som i flere år har jobbet for at fondet skal trekke seg ut fra palmeoljeindustrien, innkasserer en seier når de leser årsrapporten.

– Dette er helt klart en seier for oss, og jeg er helt sikker på at dette ikke hadde skjedd hvis vi og andre organisasjoner ikke hadde fokusert på hvor ille palmeoljeindustrien er, sier Nils Hermann Ranum, som er leder for kampanje– og policyavdelingen til Regnskogfondet.

– Sjokkskadd

Leder Arild Hermstad i Framtiden i våre hender sier han er nærmest «sjokkskadd» når han ser at fondet har trukket seg ut av 23 selskaper uten mandat fra etikkrådet. Leder Truls Gulowsen i Greenpeace håper at dette er tegn på et nytt veivalg.

Ranum mener også det er et klart signal til bransjen når et av verdens største nasjonale investeringsfond trekker seg ut fra investeringer i denne industrien, men har finner også denne gangen grunn til å kritisere fondet.

Årsaken er at fondet har firedoblet investeringene i det malaysiske selskapet Sime Darby, som gjentatte er blitt kritisert for å ødelegge regnskog og ligge i konflikt med lokalbefolkningen i flere av områdene selskapet opererer.

Omstridte selskaper

Det norske nettverket Forum for utvikling og miljø registrerer også at fondet både har beholdt sine aksjer og faktisk økt investeringen i det sørkoreanske selskapet Posco, som de siste årene spesielt har vært i søkelyset i forbindelse med etableringen av et enormt stålverk i India.

Flere mennesker har blitt drept i konflikten, og så sent som i oktober i fjor klaget nettverket, sammen med flere utenlandske organisasjoner, oljefondet inn for myndighetene for å ha brutt OECDs retningslinjer for et ansvarlig næringsliv gjennom denne investeringen.

– Når Norges Bank velger å fortsette sitt engasjement i Posco forventer vi at banken intensiverer sitt aktive eierskap og er åpne om hvordan den utøver det, sier daglig leder i Forum, Andrew Preston.

Demonstrerte

Kirkens Nødhjelp og organisasjonen Changemaker demonstrerte fredag utenfor lokalene til Norges Bank mens presentasjonen av oljefondets resultater ble lagt fram. Organisasjonene mener at fondet må investere mer i utviklingsland.

– Dette kan skape gode arbeidsplasser slik at folk kan jobbe seg ut av fattigdom. Derfor vil vi at det opprettes et nytt fond som kan investere i de fattigste landene, sier Wenche Fone, leder for utviklingspolitisk avdeling i Kirkens Nødhjelp.

Ingrid Aas Borge, leder i Changemaker, mener at oljepengene nesten utelukkende blir investert i rike land og at fondet derfor bidrar til å forsterke forskjellene mellom fattig og rik.

Yngve Slyngstad leder Norges Bank Investment Management som forvalter fondet. Han sier at fondet nylig har økt sine investeringer i Afrika, der fondet allerede har investert i land som Marokko, Egypt og Sør-Afrika og at fondet for første gang i 2012 investerte i Kenya, riktignok for et mindre millionbeløp. (ANB-NTB)


Bildet til saken er publisert under følgende lisens: Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported.