(Siste)

Han mener oljepengene er like avhengighetsskapende som heroin

– Statens pensjonsfond utland er omtrent ti ganger så stort i dag som da handlingsregelen ble innført. Fire prosent av 500 milliarder var en lykkepille. I dag ligner fire prosent av 5.000 milliarder mer på heroin. Begge skaper avhengighet, men tunge stoffer er langt mer smertefullt å legge av seg, sier Johan H. Andresen i industri- og finanskonsernet Ferd til Dagsavisen.

Mandag samles regjeringen til budsjettkonferanse på Hurdalsjøen hotell. For første gang skal statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) lage et helblått budsjett fra bunnen av.

Synet på bruken av oljepenger splitter regjeringen. Mens Høyre, som en del av et bredt politisk flertall, har programfestet at de vil holde seg til handlingsregelen, vil Frp bruke mer penger. I regjeringsplattformen forplikter de seg imidlertid å føre en ansvarlig økonomisk politikk «basert på handlingsregelen».

Andresen mener derimot regjeringen bør bruke langt mindre penger når de nå skal meisle ut de økonomiske rammene for en ny politikk.

– Poenget er ikke å holde seg innenfor handlingsregelen, men hvor mye mindre vi bør bruke enn den tillater, sier han. (ANB-NTB)