Russland-avtale betyr mye

 LO-leder Roar Flåthen mener Statoils Russland-avtale er viktig.

LO-leder Roar Flåthen mener Statoils Russland-avtale er viktig. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

LO-leder Roar Flåthen mener Statoils samarbeidsavtale med Rosneft om oljeleting betyr mye for norsk næringsliv, industri og arbeidsplasser.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

– Det er ingen tvil om at avtalen mellom Norge og Russland om delelinjen i Barentshavet har dannet et grunnlag for et nærmere og tettere forhold mellom våre land. Det vil få stor betydning for norsk næringsliv, industriutvikling og arbeidsplasser, sier Roar Flåthen. Den mektige LO-lederen framhever betydningen av Statoils erfaring og kompetanse.

Det var lørdag at Eduard Khudajnatov og Helge Lund, konsernsjefene for de to oljegigantene Statoil og Rosneft, signerte en samarbeidsavtale i Moskva om å lete i uutforskede områder offshore i både Russland og Norge.

Enorme områder

Avtalen gir Statoil tilgang til lisenser som dekker et område på cirka 100.000 kvadratkilometer i russisk del av Barentshavet og Okhotskhavet, omtrent hele arealet Statoil gjennom tidene har hatt i Nordsjøen.

Avtalen innebærer dessuten at selskapene vil gjennomføre felles tekniske studier av to russiske felt på land. Rosneft får på sin side muligheten til å få andeler i utvalgte Statoil-prosjekter.

– Dette er en positiv avtale for Statoil, Norge og for det framtidige samarbeidet mellom Norge og Russland, sier LO-lederen.

Energisamarbeid

Russlands statsminister og påtroppende president Vladimir Putin, som var vertskap for avtalesigneringen, sa lørdag at avtalen har full støtte i den russiske regjeringen.

– Vi verdsetter forholdet til våre naboer og er sikre på at prosjektet vil utvikle seg positivt, sa Putin da avtalen ble underskrevet.

Også statsminister Jens Stoltenberg er strålende fornøyd med avtalen. Han hadde lørdag en telefonsamtale med Putin hvor de to statsministrene drøftet energisamarbeid mellom de to nabolandene. De er begge opptatt av samarbeidsmulighetene avtalen åpner opp for.

– Avtalen om delelinjen i Barentshavet har lagt et godt grunnlag for å utvikle vårt samarbeid i nord. Vi har en felles interesse i å utvikle ressursene i de arktiske områder på en miljøvennlig og trygg måte. Det kan best skje i partnerskap, sier Stoltenberg.

– Viktig milepæl

Rent konkret skal det opprettes samarbeidsselskaper hvor Statoils andel blir på 33,33 prosent. En av lisensene som er omfattet av lørdagens avtale, ligger i den russiske delen av Barentshavet, mens de tre øvrige ligger i Okhotskhavet lengst øst i Russland. Statoils Konsernsjef kaller avtalen en viktig milepæl for Statoils letevirksomhet i Russland.

– Vårt mål er tidlig tilgang i stor skala i nye og lovende områder, for å posisjonere oss for letevirksomhet med stort potensial. Denne avtalen er helt i kjernen av vår strategi og støtter våre ambisjoner for langsiktig vekst, sier Lund.

Statoil skal finansiere den innledende letefasen for å avgjøre potensialet i lisensområdene. Lund sier avtalen tar «et betydelig skritt i den industrielle utviklingen av nordområdene» ved å bygge begge selskapers kompetanse og erfaringer. (ANB-NTB)

Artikkeltags