Sp kritiserer overbooking

Sp mener norske høyskoler bør innføre ventelister.

Sp mener norske høyskoler bør innføre ventelister. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Senterpartiet mener norske høyskoler og universiteter heller burde innføre ventelister enn å ta inn for mange studenter for å sikre finansiering.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Rektor Kari Toverud Jensen ved Høgskolen i Oslo sier til NRK mandag at de er nødt til å overbooke for å sikre at de får nok kandidater gjennom utdanningen. Noen møter ikke opp til studiestart, og flere faller fra underveis.

Utdanningspolitisk talsmann Anne Tingelstad Wøien i Senterpartiet sier dette ikke burde være nødvendig.

– Finansieringen av universitet og høyskolesektoren består av tre ulike komponenter: basisfinansiering, finansiering basert på forskning og en undervisningskomponent. Er institusjonene bekymret for at de ikke får gjennom antall studenter de vil ha støtte for, burde man innføre et system med ventelister som inntrer ved studiestart, sier hun til NTB.

Wøien mener også utdanningsinstitusjonene bør vurdere intensiteten i studieåret og se hvordan skoler i andre land gjør det, slik at kravene til undervisning og forskning blir oppfylt.

Hun mener det er finansieringssystemet, som ble innført i 2002, som er årsaken til overbookingen. En evaluering i 2009 konkluderte med at det ikke var behov for endringer i det nye systemet, men at institusjonene burde presses mer for å oppnå målene. (ANB-NTB)

Artikkeltags