Virke: Bonde-bom

Eva Aga Baas fra Ullensvang Hagebrukslag deltok i aksjonen hvor bøndene kjøpte opp brødet i butikkene.

Eva Aga Baas fra Ullensvang Hagebrukslag deltok i aksjonen hvor bøndene kjøpte opp brødet i butikkene. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Handelsstanden mener bøndene bommer stygt i sitt forsøk på å tømme butikkene for brød.

DEL

Sykkel VM-tilbud: Få to uker med BA levert hjem gratis

En del av bøndenes aksjon går ut på å tømme butikkene for mel og brød. Men det bekymrer ikke handelsstanden.

– Jeg tror egentlig ikke at dette kan få noen konsekvenser. Bøndene vil skape usikkerhet og tømme butikkene ved å oppfordre forbrukerne til å hamstre. Det blir likevel et slag i luften, ikke noe mer enn det, sier Thomas Angell, direktør for handel i hovedorganisasjonen Virke, til NTB.

Virke representerer alle de private matkjedene i Norge. Angell forteller at butikkene og bakeriene har såpass store lagre av brød, pølsebrød og lomper i forkant av 17. mai at de ikke frykter å gå tomme.

– Antakelig vil ikke dette påvirke tilbudet nevneverdig. Det vil kunne bli en forsyningssvikt om dette foregår på lengre sikt, men det tror jeg ikke skjer, sier han.

Bøndene blokkerer tirsdag utkjøringen av matmel ved møllene på Bjølsen i Oslo, Buvika ved Trondheim, i Skien og Vaksdal ved Bergen. Angell synes det er rart at bøndene reagerer på en måte som rammer forbrukerne framfor regjeringen.

– Det urimelige her er at bøndene retter skytset mot handelsstanden og forbrukerne, som blir en uskyldig tredjepart. Det er bøndene som blokkerer tilbudet, ikke handelsstanden, sier Angell.

Han får støtte av NHO Mat og Drikke og Konditorbransjens landsforening.

– Denne aksjonen rammer til sjuende og sist bøndene selv. Matkjedene kan i denne situasjonen bare importere mer brød fra utlandet, og det vil svekke konkurransesituasjonen til norske bakere, sier Roald Gulbrandsen, direktør for næringspolitikk i NHO Mat og Drikke.(ANB–NTB)

Artikkeltags