Tollvesenet: – Største hasjbeslaget vi har gjort på Vestlandet

Bilen var ombygd med flere hemmelige luker. Tollvesenet beskriver megden hasj som er funnet i personbilen som svært oppsiktsvekkende.

Bilen var ombygd med flere hemmelige luker. Tollvesenet beskriver megden hasj som er funnet i personbilen som svært oppsiktsvekkende. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Kvinne (71) og mann (68) tatt med 100 kilo hasj gjemt i hemmelige luker i bilen.

DEL

Paret er trolig det eldste som noensinne er tatt for grov narkotikaforbrytelse i Bergen. Tollvesenet tror ikke alderen er tilfeldig.

– Jeg har jobbet i Tollvesenet siden 1995. Vi har aldri hatt et større hasjbeslag på Vestlandet. At dette i tillegg ble funnet i en personbil er veldig spesielt, sier Åge Skår, sjef for grensekontrollseksjonen.

Det var 5. september at Tollvesenet stoppet en tyskregistrert Volvo XC 90 som kom med Danskebåten fra Hirtshals til Bergen.

I bilen satt to nederlendere som tilsynelatende var et ektepar: en kvinne på 71 år og en mann på 68 år.

Hemmelige luker

– Informasjon vi hadde samlet inn i forkant gjorde at vi var oppmerksom på denne bilen. Når våre kontrollører snakket med de to fattet de ytterligere mistanke. Derfor tok vi de med inn i vår garasje. Narkohunden vår markerte flere områder på bilen, forteller Skår.

I bilen fant tollerne flere hemmelige rom. Først i bagasjerommet, så i luker under gulvet ved forsetene.

– Vi skrudde opp en luke i bagasjerommet. Der fant vi 55 kilo hasj. Så tar vi ut førersetet og passasjersetet fremme i bilen. Da ser vi at bilen er ombygd med to nye luker i gulvet. I den ene luken finner vi 25 kilo hasj, i den andre finner vi 20 kilo til.

Saken fortsetter under bildet

Det var innstalert luker i gulvet under setene fremme i bilen. Her ble det funnet 25 kilo hasj i den ene luken og 20 kilo i den andre.

Det var innstalert luker i gulvet under setene fremme i bilen. Her ble det funnet 25 kilo hasj i den ene luken og 20 kilo i den andre. Foto:

Gateverdi: tre millioner

Ifølge Skår er snittprisen for salg av 10 kilo hasj i Norge rundt 300 000 kroner.

100 kilo kunne derfor fort blitt omsatt for tre millioner hvis bilen hadde lurt seg unnta tollerne.

– Vi har sett hasjbeslag i denne størrelsesorden i trailere i Norge. Men at de kommer med så mye hasj i en personbil er meget oppsiktsvekkende, sier Skår.

Alderen på de to som ble fakket er ikke tilfeldig mener sjefen for grensekontrollseksjonen.

– De ønsket å fremstå som et pensjonistpar på ferie i Norge. Men dette er kurerer som prøver å fremstille ting slik at det ikke skal fatte mistanke.

Kvinnen og mannen sitter nå i varetekt hos politiet.

– Vår del av jobben er gjort i denne saken. Her har det vært gjort et godt tollerarbeid og dette gir oss motivasjon til å jakte nye smuglere, sier Skår.

– Enorm spredningsfare

Politiadvokat Rudolf Christoffersen ønsker ikke å fortelle hva det eldre paret har forklart i avhør av hensyn til etterforskningen. Pressen har fått forbud mot å referere fra fengslingskjennelsene.

Politiet har satt inn store ressurser i jakten på bakmenn og mottakerapparat.

– Dette er blant de eldste narkotikakurerene vi noensinne har pågrepet. Og iallfall i denne størrelsesorden, sier Christoffersen til BA.

Solgt i små doser på gateplan er verdien enda større - om lag elleve millioner kroner. Spredningspotensialet er enormt.

– Selv om hasj regnes som et lettere narkotisk stoff, er det for mange inngangsporten til narkotikahelvete. Jeg har aldri hatt en sak med tunge rusmisbrukere som ikke har startet sin ruskarriere med hasj, poengterer politiadvokaten.

Artikkeltags