Gå til sidens hovedinnhold

Nasdaq-topp på frierferd i Bergen

Artikkelen er over 2 år gammel

Forstår vestlandsk skepsis mot børssalg.

Nasdaq Nordic-sjefen synes skepsisen mot å selge Oslo Børs er forståelig. Torsdag var han på frierferd i Bergen.

I typisk, grått bergensvær kommer Lauri Rosendahl hastende over Torget. Målet er bergenske næringslokaler og møter med næringsdrivende som er skeptiske til at Oslo Børs nå ser ut til å bli del av et stort, internasjonalt børskonsern.

– Her har jeg aldri vært. Dette er første gang i Bergen, sier en av de to beilerne som nå vil bli børseier i Oslo.

Budkonkurranse

Det som brakte den finske Nasdaq-toppen til Bergen ble egentlig utløst av en budkonkurranse som han synes lite om. Julaften i fjor ble det klart at den nederlandske børsgiganten Euronext hadde fått godkjent et bud på Oslo Børs hos mindre aksjeeiere som samlet kontrollerer over femti prosent av aksjene. Men verken styret eller de største børsaksjonærene var kjent med hva som foregikk. Der i gården ble budet møtt med en kald skulder.

– Vi har tidligere banket på døren til Oslo Børs, og tok igjen kontakt for å høre om vi kunne være et alternativ, sier Rosendahl, trolig vel vitende om at det var de.

Argumenterte mot

Men også Nasdaq ble møtt med skepsis. I et leserinnlegg i Dagens Næringsliv argumenterte konsernsjef Jan Erik Kjerpeseth i Sparebanken Vest og styreleder Helge Singelstad i Austevoll Seafood mot å selge. De fryktet blant annet at kapitaltilgangen til små og mellomstore bedrifter skulle bli vanskeligere. Rosendahl sier han forstår skepsisen.

– Ja, det er naturlig at man er skeptisk til å selge noe som har vært på norske hender i 200 år, sier Nasdaq-toppen.

Den USA-baserte aktøren sikret seg imidlertid støtte for sitt bud fra de største aksjonærene, blant dem Sparebanken Vest. Siden har Euronext økt sitt bud.

(Saken fortsetter under faktaboksen)

FAKTA

  • Oslo Børs ASA ble grunnlagt i 1819 og opererer i dag de eneste regulerte verdipapirmarkedene i Norge. I dag er Oslo Børs en ren valutabørs.
  • Både fransk-nederlandske Euronext og amerikanske Nasdaq Nordic har lagt inn bud på å kjøpe Oslo Børs. Budet fra Euronext er på 158 kroner pr. aksje, og er bindende forhåndsgodkjent av aksjonærer som kontrollerer mer enn femti prosent av aksjene.
  • Nasdaq Nordics bud er på 152 kroner pr. aksje har fått ugjenkallelig forhåndsaksept av 35 prosent av aksjonærene, blant dem de største. De største aksjonærene på Oslo Børs er DNB og KLP. Sparebanken Vest eier drøyt 1,6 prosent av aksjene og er blant dem som har forhåndsgodkjent Nasdaqs bud,
  • Begge budene må godkjennes av norske myndigheter. Finansdepartementet avgjør saken etter råd fra Finanstilsynet.
  • En rekke selskaper i Bergen og Hordaland er notert på Oslo Børs. Blant dem er de store sjømatselskapene Mowi, Lerøy Seafood Group, Grieg Seafood og Austevoll Seafood. Også i sektorer som blant annet energi, oljeservice og finans flere selskaper fra Hordaland notert.

– Er det aktuelt for Nasdaq å øke budet?

– Det har jeg ingen kommentar til, sier Rosendahl.

Shipping og sjømat

Han vil heller ikke snakke om hvilke bedrifter han skulle møte. Spørsmålet om han skulle snakke med Helge Singelstad blir møtt med et smil.

Men bergensbedrifter innen sjømat og shipping gjør byen spesielt interessant. Verdens største oppdrettsselskap Mowi, som i går hadde en børsverdi på i overkant av hundre milliarder kroner, holder for eksempel til i anonyme lokaler i Sandviken.

(Saken fortsetter under bildet)

– Hva er det du vil fortelle aktørene du møter?

– At noe kommer til å skje med eierskapet til Oslo Børs, Nasdaq blir en veldig god eier og vil bidra til å gjøre de børsnoterte selskapene synlig også i andre markeder.

Departementet avgjør

Dersom Nasdaq Nordic skulle lykkes i sitt forsøk på å overta Oslo Børs, betyr det at bergensbaserte Fish Pool også får nye eiere. Selskapets fire ansatte holder i dag til på Fantoft, noe Rosendahl mener de skal fortsette med.

– Hvorfor skulle vi flytte dem? Vi er imponert over hva Fish Pool har fått til, sier han.

Oslo Børs er den siste frittstående børsen i Norden. Børsene i de andre nordiske landene er allerede i Nasdaqs portefølje. Om de eller Euronext, som eier børser i åtte land i Europa, går seirende ut av kampen om børsen i Oslo, blir det til syvende og sist opp til Finansdepartementet å avgjøre.

Kommentarer til denne saken