Kjører forbi gjenvinningsstasjonen for å dumpe boss i naturen

Et ulovlig dumpet berg av søppel er til skjemsel og irritasjon for både grunneier, naboer og turgåere.

Et ulovlig dumpet berg av søppel er til skjemsel og irritasjon for både grunneier, naboer og turgåere. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Natt til andre påskedag ble store mengder boss nok en gang dumpet i enden av Fleslandsvegen i Ytrebygda i Bergen. Turgåere og naboer raser.

DEL

– Det er forferdelig trist å se. En føler seg maktesløs når dette gjentar seg hele tiden, sier Gro Elisabeth Bastiansen. Etter at hun oppdaget gode turveier i området er hun blitt en ivrig besøkende i Fleslandvegen, men ofte legger et trasig syn en demper på stemningen.

I enden av veien ligger en snuplass som er isolert fra innsyn. Der ligger det nå et lass av søppel, med alt fra bilhjul, dekk og møbler, til datautstyr, papirer og andre gjenstander. På tross av at man må passere Birs gjenvinningsstasjon på Espehaugen for å komme dit, har det gjentatte ganger blitt dumpet søppel ulovlig på stedet.

Gjenvinningsstasjonen er bare fem minutter unna.

– Det er jo så enkelt å levere til Bir, men kanskje gidder de ikke å betale det lille det koster, sier Bastiansen.

Skjemmende og irriterende

Naboene i området har lenge måttet leve med det skjemmende problemet, og frustrasjonen vokser.

– Vi har ryddet opp flere ganger, men denne gangen er det for mye, sier leder for Flesland og Sletten grannelag, Nils-Ove Nipen.

Han har sett alt fra russebusser og asbestplater til husholdningsavfall bli dumpet på stedet. Denne gangen spekulerer Nipen i om det kan være et firma som har dumpet sitt avfall, siden det blant annet er printere og kontorstoler å finne i søppelberget.

– Jeg skjønner ikke mentaliteten til dem som gjør dette. Det må være noe riv ruskende galt med innstillingen når de tar seg til rette på denne måten, raser Nipen og etterlyser konkrete tiltak fra Bir, som eier grunnen søppelet er dumpet på.

Setter en stopper for dumpingen

Bir bekrefter at de som grunneiere er ansvarlige for å håndtere søppelet som er dumpet. Etter å ha tatt saken i selvsyn er Bir-ansatte forskrekket over mengdene som nå er ulovlig dumpet.

– Dette politianmeldes med en gang. Det ser ut som det kan være spor i avfallet slik at vi kan se hvem som har dumpet dette. Nå blir det opp til politiet å ta de dette videre, sier kommunikasjonssjef i Bir, Mette Nygård Havre.

Havre bekrefter at Bir ved to tidligere anledninger har blitt varslet om ulovlig dumpet søppel på stedet, og forteller at de da har ryddet opp. Hun beklager at de ikke tidligere har satt i verk tiltak for å hindre ulovlig dumping. Det skal det nå bli en endring på.

– Vi vil nå gå i dialog med grannelaget for å finne gode løsninger for å hindre at biler får tilgang til stedet, som å legge to store steiner med kjetting mellom. Det kan vi få på plass umiddelbart.

Bir lover å rydde opp søppelet så raskt Politiet har sikret sine spor.

– Det er utrolig frustrerende at folk dumper søppel ute. Bir har lang åpningstid på sine gjenvinningsstasjoner for å gjøre det enkelt å levere søppelet til oss, der det blir håndtert på en sikker måte, sier Havre.

Artikkeltags