Gå til sidens hovedinnhold

Naturalisme på sitt beste

Artikkelen er over 6 år gammel

Inkognito lar seg imponere over bibliotekets nysatsing.

Amalies Hage Café Bar. Strømgaten 6

Mat: 7/10

Interiør: 6/10

Service: 7/10

Pris: 9/10

Til sammen: 8/10

Idet man stiger inn i bibliotekets nye bokkafe, faller øynene umiddelbart på det maleriet av Amalie og Erik Skram. Kafeen er altså oppkalt etter Bergens aller største forfatter. Ikke bare en stor forfatter i og for seg, men en av de få forfattere som gjennom sitt nådeløse forfatterskap har bidratt til å skape en isme. Et meget godt valg. Selvsagt kunne man kalt kafeen Kafé Staalesen eller Café Grieg. Hadde man skulle valgt blant dagens litt yngre forfattere, kunne man kanskje kalt kafeen Espedalstuen eller, for riktig å markere at dette er en avant garde-kafe, kunne man skjermet av en liten del og kalt den delen Bergsvåg-hjørnet, hvor poeter kunne spise i fred.

Når det gjelder selve kafeen, går den for mye i ett med resten av biblioteket. En halvvegg ville gjort seg. Her gjelder samme prinsipp som med restauranter plassert i et kjøpesenter: Del enhetene inn i ulike deler.

Jeg begynte med å snuse rundt i boksamlingen. Kafeen er krydret med en mengde solide kunstbøker. Bra! Jeg fant to enorme bøker av Rothko. Satt meg ned ved det beste bordet, det med en liten, blå sofa og to behagelige grå lenestoler.

Sulten som jeg var, bestilte jeg to «Smørrebrød”»av rugbrød. Asiatisk kalkun og Italiensk Smørrebrød til en samlet sum av 109 kroner. De kom på en trefjøl. Prisen er fantastisk lav. Jeg fulgte folkene bak disken lage smørbrødene, og jeg ble imponert. Råvarene er faktisk helt topp på dette stedet. Med litt ekstra salt ble begge smørbrødene meget smakfulle. Min venninne valgte Asiatiske reker (65 kr) servert på et surdeigsbrød. Jeg smakte. Litt syrlig, men ellers deilig. For riktig å teste utvalget, bestilte jeg i tillegg Salat med marinert svin (128 kr). Denne var mye dyrere enn brødmaten – noe som overrasket meg.

Ettersom svinekjøttet var litt tørt, kunne ikke det ha vært marinert i soyasausen særlig lenge. Retten skulle ifølge menyen inneholde majones og fersk koriander. Jeg talte en mengde salattyper – som tegn på at her får man mer enn man forventer. Marmorkaken til sympatiske 49 kroner, var mye bedre enn en typisk marmorkake. Marmorkaker pleier å være tørre. Denne var saftig, kompakt og søt. Stort stykke fikk man òg.

Jeg er meget imponert over stedet. Men så er det Engen-gruppen som driver kafeen. Da slår det sjelden feil. Det er folkene bak Café Opera og Pingvinen, begge blant de beste kafeene i byen.

Mens jeg ble sittende med Rothko-bøkene, følte jeg at de dannet en rustning mot alt som smakte av middelmådighet. Etter å ha bladde gjennom de abstrakte maleriene, begynte jeg på nytt å studere menyen. Jeg spurte min venninne: – Hva med å kalle gryteretten Gryterett Frode Grytten? Eller Biff à la Løveid, eller Nødtvedt-salaten?

Slik gikk formiddagen. Min venninne lånte Jeg er pilegrim på vei ut, mens jeg sjekket ut hvor mange som hadde lest romanen Veiene.