Nav Vestland forbereder seg på høyt antall permitteringer

Koronaviruset og halvert oljepris vil på litt lengre sikt kunne få konsekvenser for oljeservicebransjen, tror Nav. Her prosessoperatør Ane Seim Bergås, som BA besøkte på Gullfaks C-plattformen i januar.

Koronaviruset og halvert oljepris vil på litt lengre sikt kunne få konsekvenser for oljeservicebransjen, tror Nav. Her prosessoperatør Ane Seim Bergås, som BA besøkte på Gullfaks C-plattformen i januar. Foto:

Arbeidere innen reiseliv, hotell, restaurant, flyplass, persontransport og deler av varehandelen er allerede korona-rammet. Nå står Nav klare til å hjelpe.

DEL

Anne Kverneland Bogsnes, direktør for Nav Vestland, tror regjeringens første tiltakspakke blir viktig. Særlig vil endringene i permitteringsregelverket ha stor betydning for mange bedrifter.

– Vi ser at næringslivet blir rammetdirekte som følge av koronapandemien. Kontorene våre har fått mange spørsmål knytt til permittering de siste dagene, sier hun.

Saken fortsetter under bildet.

Anne Kverneland Bogsnes, direktør for Nav Vestland.

Anne Kverneland Bogsnes, direktør for Nav Vestland. Foto:

Inntekten forsvant

Fredag fortalte BA om trebarnsmoren Camilla Waage Helmersberg (39) som jobber som fotograf og driver enkeltpersonforetak. På et blunk har inntektene hennes smuldret bort.

Hun er bare en av svært mange som nå sliter.

– Vi kommer til å få stor pågang fra folk som trenger dagpenger under permittering, utbetaling av sykepenger og omsorgspenger til foreldre som er hjemme med barn. Vi må også vente økt sykefravær internt i Nav.

Saken fortsetter under bildet.

Koronaviruset og halvert oljepris vil på litt lengre sikt få konsekvenser for oljeservicebransjen. Her prosessoperatør Ane Seim Bergås, som BA besøkte på Gullfaks C-plattformen i januar.

Koronaviruset og halvert oljepris vil på litt lengre sikt få konsekvenser for oljeservicebransjen. Her prosessoperatør Ane Seim Bergås, som BA besøkte på Gullfaks C-plattformen i januar. Foto:


Viktige endringer

De varslede endringene fra regjeringen ble presentert av statsminister Erna Solberg og regjeringen på fredag. Nav-direktøren trekker spesielt frem disse:

  • Forslaget innebærer redusert lønnsplikt for arbeidsgiver fra 15 til 2 dager.
  • Oppheving av ventedager.
  • Endrede krav fra 50 prosent til 40 prosent redusert arbeidstid.

– Vi venter er forberedt på et stort antall permitteringer fra neste uke når det nye regelverk er vedtatt. Vi ser at reiseliv, hotell, restaurant, flyplasspersonell, persontransport og deler av varehandelen vil bli rammet direkte. Dette vil helt sikkert også gi ringvirkninger som vi ikke ser i dag. Dette blir svært utfordrende, sier Bogsnes i en pressemelding.

Halvert oljepris vil på litt lengre sikt få konsekvenser for oljeservicebransjen.

Holder delvis åpent

Nav har fått melding om bedrifter som vurderer å permittere fordi deler av arbeidsstokken er i karantene eller hjemme for å passe barn. Dette vil også kunne treffe kommunal sektor og helse- og omsorgssektoren.

Nav-kontorene vil stort sett holdes åpne, men dette blir løpende vurdert.

– Men vi har noen få kontor som har stengt og det kan bli flere, etter nøye dialog med kommune og smittevernlege for å hindre videre utvikling av sykdom lokalt. Det blir lagt stor vekt på at dette ikke rammer utsatte grupper. Digital søknad om sosialhjelp er på plass, sier Bogsnes.

Oppdatert informasjon finner du på nettsidene til Nav.

Artikkeltags