– Nei, det blir ikke heving på torsdag

KNM «Helge Ingstad» ligger fortsatt under vann, tre måneder etter kollisjonen med «TS Sola».

KNM «Helge Ingstad» ligger fortsatt under vann, tre måneder etter kollisjonen med «TS Sola». Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Full forvirring etter forsvarsminister Frank Bakke-Jensens redegjørelse i Stortinget.

DEL

– Vi har nok noen timer igjen med arbeid før vi er helt klare for heving. Det er også avhengig av været, og varselet for de neste dagene kan tilsi at været ikke spiller på lag, sier kommunikasjonsrådgiver Vigdis Hvaal i Forsvarsmateriell til BA.

– Starter på torsdag

Mindre enn en time tidligere varslet Bakke-Jensen i en redegjørelse for Stortinget at Forsvaret bare er to dager unna å omsider få fregatten opp fra Hjeltefjorden.

– For å gjennomføre hevingen trengs stabilt godt vær i en uke. Prognosen er at man nå ser for seg å starte arbeidet på torsdag, sa Bakke-Jensen.

– Stemmer ikke det Bakke-Jensen sa i Stortinget?

– Det nærmer seg med stormskritt, men som sagt gjenstår det litt mer arbeid, sier Hvaal.

Værmeldingen for Hjeltefjorden fremover viser nedbør og liten kuling på onsdag, noe som også fortsetter på torsdag. Fredag løyer vinden og det blir opphold, før det blir ruskevær igjen lørdag. Først på søndag begynner vinden å slakke mens neste uke gir gunstigere forhold for bergingsmannskapene.

Gjentatte utsettelser

Hevingen av KNM «Helge Ingstad» har blitt utsatt flere ganger etter at krigsskipet kolliderte og havarerte 8. november i fjor. Den opprinnelige planen var å heve fregatten i november, men det ble utsatt til romjulen da kranskipet «Gulliver» måtte videre til andre oppdrag.

Også i romjulen ble hevingen utsatt, på grunn av dårlige værforhold.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen redegjør for Stortinget om forliset av fregatten Helge Ingstad.  I bakgrunnen Abid Qayyum Raja.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen redegjør for Stortinget om forliset av fregatten Helge Ingstad. I bakgrunnen Abid Qayyum Raja. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto:

Over nyttår ble 20. januar lansert som ny mulig dato, men nok en gang ble hevingen utsatt.

– Vi er avhengig av et godt værvindu på fem til seks dager. Hvis ikke kan den senkes igjen og det er store muligheter for at det kan skje. Været på Vestlandet er ikke særlig forutsigbart, sa kommandørkaptein Arild Øydegard i Sjøforsvaret under en pressebrief om KNM «Helge Ingstad» 11. januar.

Vaier røk

Bergingsarbeidet har vært hjemsøkt av uhell, først da vaierfester røk fra fjellveggen og vaierne som skulle sikre at fregatten sank løsnet. Det medførte at milliardskipet sank nesten helt under vann.

Under redegjørelsen i Stortinget opplyste også Bakken-Jensen at det også ble dramatisk da fortøyningen til en av selskapene som er involvert røk, og vaieren traff en båt.

– Denne hendelsen ble vurdert til å ha høyt skadepotensial, sa forsvarsministeren.

Samtidig anslo han at bergingen har kostet en halv millard kroner hittil.

– Arbeidsomfang og samlet kostnad for heving og transport av Helge Ingstad, herunder sikring av miljøet i området, er preget av mange usikkerhetsfaktorer. Utgiftene til dette arbeidet er foreløpig anslått til vel en halv milliard kroner.

Hvorvidt fartøyet skal repareres eller erstattes, er også fortsatt uklart. Ifølge forsvarsministeren er det uansett planlagt å redde og konservere materiell om bord i fregatten som kan gjenbrukes på de øvrige fregattene som er i drift.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken