Gå til sidens hovedinnhold

Nei til atomubåter i Bergen

Haakonsvern ligger få kilometer fra Bergen sentrum, og er omgitt av boligområder. Derfor utgjør også i fredstid ubåttrafikken en potensielt svært stor risiko for miljø, liv og helse.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nyhetene forteller om økte spenninger mellom stormaktene, og jeg tenker på hvor katastrofal en krig kan bli. Putins Russland har vist muskler og annektert Krim, samtidig som Nato lenge har brutt sine løfter om ikke å utvide alliansen østover, noe mange russere opplever truende. USA-soldater og baser i Norge nær Russlands grense kan gjøre oss til part i en stormaktskonflikt.

Oppi dette angår en sak særlig lokalpolitikken i Bergen. Med økt styrkeoppbygging i nordområdene, får Norge oftere besøk av alliertes atomubåter. Noen ligger i havn ved Haakonsvern, Nordens største marinebase. Ubåttrafikken bidrar til økte spenninger, og fartøyene kan gjøre oss til et prioritert angrepsmål i en krig.

Forsvarets forskningsinstitutt skriver at «de reaktordrevne militære fartøyene er blant de største og mest slagkraftige fartøyene som finnes. De fleste kan utrustes med kjernevåpen».

Flaggkommandør Jacob Børresen har sagt til TV 2 i 2017 at det er behov for en opplyst debatt om ubåttrafikken. Han har sagt at USAs aggressive tone mot Russland, gir behov for beroligelse.

Haakonsvern ligger få kilometer fra Bergen sentrum, og er omgitt av boligområder. Derfor utgjør også i fredstid ubåttrafikken en potensielt svært stor risiko for miljø, liv og helse. Skulle en katastrofe finne sted, som en ulykke eller et terrorangrep, vil konsekvensene være enorme.

En rapport fra Statens Strålevern hevder som følger: «Økningen i anløpene til Norge medfører en økt risiko for at Norge kan bli berørt av en større eller mindre hendelse i et reaktordrevet fartøy. Grunnstøting, kollisjon, lekkasje, brann eller alvorlig reaktorhavari vil kreve håndtering fra norske myndigheter». Ved utslipp kan høye radioaktive nivå ødelegge maritimt liv og giftene vil spre seg oppover i næringskjeden.

Tromsø kommune har allerede fattet vedtak mot ubåttrafikken. Bergen kommune har siden 2013 hatt medlemskap i «Mayors for Peace» og i 2019 vedtok vi å slutte oss til Den internasjonale kampanjen mot Atomvåpen (ICAN) sitt byopprop mot atomvåpen. Vedtakene er gode, men må følges opp i praksis.

Les også

Hva foregår her i mitt kjære Norge?

Jeg har derfor sendt tre forslag til bystyret:

Bergen kommune skal være en atomvåpenfri sone.

Atomubåter er ikke velkomne.

Bystyret ber nasjonale myndigheter akseptere lokaldemokratiet, og at atomubåter ikke får oppholde seg ved Håkonsvern.

Jeg håper de andre partiene ser alvoret i situasjonen og støtter mine forslag når de kommer opp i januar.

Kommentarer til denne saken