Gå til sidens hovedinnhold

Neste år får 3000 elever tilbud om unik opplæring

Satsingen «Trygg i vann» er blitt en stadig voksende suksess. Med en milliongave i boks, kan satsingen fortsette.

Gjennom Redningsselskapets prosjekt har niendeklassinger fått svømme- og livredningsopplæring i Sandviken.

Etterspørselen ble raskt stor, så det har hele veien blitt skalert opp etter hvert som pengestøtte har kommet til.

Fredag fikk pilotprosjektet én million kroner i pengegave fra Stiftelsen Dam. Det gir økonomiske muskler til å utvide ytterligere.

– Det var veldig kjekt å få beskjeden, sier regionleder Endre Ytreland i Redningsselskapet region vest.

Planlegger 100 kurs

Hittil i år har 1500 elever vært på kurs. Neste år dobles kapasiteten til 3000, slik at samtlige niendeklassinger i Bergen får tilbudet via skolen sin.

– Vi håper virkelig at prosjektet vil vokse. Allerede har vi henvendt oss til 12 av Bergens nabokommuner og vil gå i dialog for å få startet opp «Trygg i vann» der også, opplyser Ytreland.

Fra neste skoleår blir det ekstra aktualisert når de nye kompetansemålene for grunnskolen skal håndheves. Der blir det tydelige målkrav om at elevene skal få svømme- og livredningsopplæring utendørs på ungdomsskolen.

– Vi gjør nok skolene en veldig stor tjeneste. Målet er at vi skal klare å løfte denne satsingen inn i skoleverket og at politikerne skal se at vi kan levere slik opplæring mye bedre og rimeligere enn skolene kan gjøre selv, mener regionlederen.

På hvert kurs er tre-fire personer i sving for å holde sikkerheten i høysetet, og etter hver gang skal alle draktene tørkes og henges opp. Det skal skje 100 ganger neste år.

Både teoretisk og praktisk

BA har flere ganger tidligere skrevet om kursene, og elevene som får opplevelser som ikke glemmes med det første.

– Elevene får blant annet kjenne på kuldesjokket, lærer å komme seg opp i båt og på kai, og hjelper folk opp fra vannet.

Det hele finner sted i sjøen utenfor Sandviken kystkultursenter, som samarbeider med Redningsselskapet om satsingen.

I tillegg til de praktiske øvelsene i det våte element, får også elevene praktisk opplæring i klasserommet før deltakelsen finner sted.

– De skal bestå en teoretisk prøve før de kommer til oss. I løpet av den halve dagen i Sandviken gjennomgår vi hjerte- og lungeredning, hiver livbøyer, foretar risikoanalyser, og lærer hva man bør se etter før man legger på svøm, opplyser Ytreland.

Kommentarer til denne saken