NFF-finansiering sikrer oppstart for kvinnefotballen

Ting tyder på at Sandviken og resten av Toppserien kan få spille kamper fra i begynnelsen av juli.

Ting tyder på at Sandviken og resten av Toppserien kan få spille kamper fra i begynnelsen av juli. Foto:

Av

Norges Fotballforbund og Toppfotball Kvinner er enige om en finansieringsordning som sørger for at Toppserien kan komme i gang med kontakttrening og kamper.

DEL

Ifølge VG sørger denne ordningen for at Toppfotball Kvinner får inn 1 million kroner i måneden.

Det er tilsvarende sum som kvinnefotballen har anslått at den trengte for at toppserieklubbene kunne etterleve Fotballforbundets treningsprotokoll og skaffe tilstrekkelig med medisinsk personell under kamper og treninger.

Generalsekretær Pål Bjerketvedt i NFF opplyser at finansieringsordningen ble vedtatt på et forbundsstyremøte tirsdag kveld.

– Det har vært en veldig grei prosess og et par møter. Vi kunne formidle dette til klubbene i Toppserien på et møte i går kveld, sier Bjerketvedt til VG.

Det er ikke avklart når Toppserien kommer i gang, men 11. juli har vært nevnt som en mulig dato.

Hadde vært supert

Sandviken-profil Lisa Naalsund er positiv til nyheten.

– Hvis dette er mulig å få til, så hadde det vært supert. Jeg vet også at mange spillere i Toppserien til vanlig er avhengig av inntekter fra jobb og studielån. Så hvis vi skal følge retningslinjene med å ikke gå på skole eller jobb, så vet jeg ikke hvor mange i Toppserien som kan følge de retningslinjene, sier Naalsund.

Ifølge VG-artikkelen skal finansieringsordningen sørge for at 53 spillere i Toppserien skal kompenseres for tapt arbeidsfortjeneste og 101 studenter får en tilrettelagt hverdag.

– Hvis vi får til det, så er det kjempebra. Det viser at de tar et tak for kvinnefotballen også, det setter vi pris på, sier Naalsund.

– Vil starte så fort som mulig

Også i Arna-Bjørnar blir nyheten mottatt med glede.

– Dette er selvsagt svært gledelig. Vi har hatt stor forståelse for at de åpnet opp for eliteserien og en liten gruppe først, og at det har fungert som en test for oss. Nå er vi klare til å følge etter så fort som mulig, sier Arna-Bjørnar-trener Remi Natvik til BA.

– Når kan dere starte opp med kontakttrening?

– Nå er det egentlig mer eller mindre å fyre i gang, så jeg håper vi kan begynne så snart som mulig. Vi har vært litt proaktive, og vi har allerede avklart den medisinske organiseringen rundt dette. Nå må vi melde inn hvem som må kjøpes fri fra jobb og skole. Vi vil jo begynne så fort som mulig, men det er en forståelse for at eliteserien må gå litt foran og så må vi se hvordan det går også, sier Arna-Bjørnar-treneren.

Spillere i samfunnskritiske jobber

Så er spørsmålet om alle spillerne kan og vil underlegge seg den strenge smittevernsprotokollen som må til for å få lov til å være med.

For to av spillerne, kaptein Helene Gloppen og Tanja Løfshus, kan det bli problematisk å forpliktet seg til protokollen. De jobber i såkalt samfunnskritiske stillinger, i henholdsvis barnehage og i militæret.

– Vi har noen utfordringer. Mister du en spiller på grunn av en samfunnsviktig jobb, så er det ikke sånn at det vil stoppe hele prosjektet. Så lenge flesteparten av lagene og flesteparten av spillerne kan være med, vil serien bli spilt, slik jeg har forstått det, sier Natvik.

– Hvordan har spillerne reagert på nyheten?

– Det er naturligvis glade. På en side er det veldig positivt at de får fokusere kun på fotballen, men så er det jo også mange regler som de må sette seg inn og forpliktet seg til. Det blir en hverdag som er veldig ulik den de er vant til, så vi må nok gå noen runder med spillergruppen og se på eventuelle utfordringer, sier Natvik.

Eliteserieherrene startet opp med fullkontaktstrening mandag, og seriepremieren skal etter planen gå 16. juni.

Artikkeltags