Gå til sidens hovedinnhold

Nicole ble reddet ut av ensomheten. Nå vil hun hjelpe andre.

Frykter økte selvmordstall etter nedstengingen av samfunnet.

For abonnenter

– Tenk at jeg fikk denne!

Nicole Halvorsen holder opp en knall oransje strikkelue med Kirkens bymisjon sin logo festet diskré på siden. Hun har nettopp spist lunsj på Krohnhagen kafé og veksthus, et av få steder i Bergen som fortsatt har et lavterskel-tilbud åpent for dem som trenger det.

– Dette er et fantastisk sted å være. Med en gang du går inn døren, blir du møtt med et smil. Ofte er det alt som skal til for å redde dagen, sier hun til BA.

Halvorsen går ikke på Krohnhagen hver dag. Hun går dit helst når de andre stedene er stengt. Som Loftet, hvor hun selv jobber som frivillig. Det er treffstedet til Mental Helse Bergen, og er stedet hvor Halvorsen virkelig føler at hun kan være seg selv.

Ser mørkt på tiden fremover

– De kommunale tilbudene er litt for firkantet, jeg føler meg aller mest hjemme på Loftet. Det har virkelig reddet meg ut av isolasjonen og ensomheten, sier hun.

Halvorsen har selv slitt psykisk, og vet hvor viktig det er å ha et sted å gå til når det butter imot. Nå er hun bekymret for at en delvis nedstenging av samfunnet også betyr et utarmet tilbud til mennesker som faller utenfor.

– I mars stengte jo alt ned. Det var helt krise. I mange måneder var det nesten ingen steder å gå. Det verste har vært å se alle som bukker under, forteller hun og legger til at hun ser mørkt på tiden fremover.

– Jeg er veldig spent på selvmordstatistikken, jeg frykter den vil være høy i år, sukker hun.

Trenger du noen å snakke med?

Heidi Wittrup Djup sier at de fleste ønsker å støtte deg og være der for deg, men de vet ikke alltid hvordan.

– Men de kan bære håpet for deg og hjelpe deg med å finne fotfeste i livet igjen. De trenger bare muligheten til å stille opp.

Ønsker du å snakke med noen anonymt? Det er mange aktører som har god erfaring med å hjelpe folk i krise.

  • Bergen kommunes hjelpetelefon: 53 00 55 10 (åpen alle dager 0800 til 2000)
  • Mental Helses hjelpetelefon: 116 123 (døgnåpent), sidetmedord.no
  • Ung Arena Bergen: 408 13 435
  • Kirkens SOS: 22 40 00 40 (døgnåpent), soschat.no
  • Kors på Halsen (for alle under 18 år): 800 33 321 (hverdager 1400-2200)
  • Leve Landsforeningen for etterlatte ved selvmord: Tar imot henvendelser på e-post: post@leve.no eller telefon 22 36 17 00 (åpen hverdager 0900-1500)

Usikre tall

De foreløpige tallene for mars til mai i år viser en liten nedgang i antall selvmord, forteller Kim Stene-Larsen i Folkehelseinstituttet (FHI). Men det er det dessverre grunn til å tro at det vil endre seg.

– Dette er ufullstendige tall, og vi forventer at selvmordstallene vil stige noe når man har alle dataene. Det er økt fokus på nettopp disse tallene i år, og vi håper å ha en komplett oversikt klar til neste sommer, forklarer Stene-Larsen til BA.

Han er psykolog og seniorforsker ved FHI sin avdeling for psykisk helse og selvmord, og er bekymret for at statistikken vil vise at det nettopp i år er flere som sliter grunnet koronapandemien.

– Vi vet at økt ensomhet kan påvirke tallene negativt. I tillegg vet vi også at det å bli arbeidsledig er svært tungt for mange. Dette er grupper som kan falle utenfor og være vanskelige å identifisere, sier han.

Nettopp derfor har Helse -og omsorgsdepartementet sendt massevis av hasteoppdrag til Helsedirektoratet, som på sin side har igangsatt en rekke kampanjer for å ta vare på det psykososiale.

Klarer bare hjelpe halvparten

Vibeke Hellesund er fylkesleder i Mental Helse Vestland. Hun sier pågangen på hjelpetelefonen har vært enorm.

– Vi klarer dessverre bare hjelpe om lag halvparten av de som ringer oss. Det er vanskelig, for med en så stor pågang klarer vi ikke legge opp til at vi kan snakke med de samme personene hver dag, forklarer hun.

Hellesund sier de merket en økt pågang da Ari Behn tok sitt eget liv første juledag i fjor. Under koronapandemien har det økt enda mer. De siste tallene fra Mental Helse nasjonalt viser at over 17.700 personer tok kontakt i oktober, det er 5000 flere sammenlignet med samme måned i fjor.

– Vi har fått ekstra midler i år, men med den økte pågangen klarer vi likevel ikke svare mer enn halvparten, forteller Hellesund.

Hjelpetelefonen til Bergen kommune har vært operativ kun i en drøy uke. Der har de allerede mottatt 39 samtaler. Noen av dem varte opp mot halvannen time.

Rønnaug Frøiland, direktør for etat for psykisk helse og rustjenester, skriver til BA at de som ringer inn har utfordringer med alt fra bekymring over livssituasjonen til selvmordstanker.

– Ekstra viktig å vise omsorg nå

Selv om den delvise nedstengingen av samfunnet har ført til økt arbeidsledighet og ensomhet, mener Kim Stene-Larsen at de strenge tiltakene gjøres nettopp med tanke på de psykososiale konsekvensene.

– Om ikke vi klarer å slå ned smitten raskt, så kan dette dra ut i månedsvis. Da øker risikoen for at enda flere vil slite, sier han og understreker at vi alle har et ansvar.

– Nå må vi følge med på hva som skjer rundt oss, og være observant på om folk sliter. Ta en ekstra telefon til dem du kjenner, oppfordrer han.

Selv om Nicole Halvorsen er engstelig for at mange går en tøff vinter i møte, mener hun ting er bedre tilrettelagt nå enn i vår.

– Denne bølgen tror jeg vi skal takle bedre. Vi vet mer om viruset, og så har jo kommunen åpnet Hjelpetelefonen. Det er bra, sier hun og legger til at det viktigste vi gjør nå er å vise omsorg.

– Nå må vi vise at vi er glade i hverandre. Man kan vise kjærlighet på avstand også. Bare det å ønske noen en god dag eller gi dem et smil kan ha alt å si, avslutter hun.


Kommentarer til denne saken