– Jeg fikk invitasjonen for fire år siden, et ekstremt langt varsel, sier Nina Malterud.
Keramikeren befinner seg midt inni sin egen utstilling «Materielle påstander» som åpner fredag.
Malterud mener at om Festspillutstillingen er det beste en kunstner kan oppleve, er dette minst like bra.
– Da jeg ble spurt ble jeg positivt overrasket, det er larger than life, sier hun, og ser utover Kodes store utstillingsrom.
– Jeg har aldri hatt så mye rom til disposisjon! Det siste året har jeg jobbet med dette på heltid. Dette er ikke noe du bare finner på kvelden før. Det har vært veldig viktig å oppleve meg selv som gjennomtenkt.
I snart femti år har Malterud vært en av Norges fremste på sitt felt. Keramikk. På 150 kvadratmeter presenteres nå 150 av hennes arbeider fra 1975 frem til i dag.
Nina Malterud
- Utdannelse fra Statens håndverks-og kunstindustri i Oslo (1971-1974).
- Etablerte seg som kunstner først i Oslo, siden i Bergen.
- Var aktiv i Kunstneraksjon-74 og opprettelsen av organisasjonen Norske Kunsthåndverkere i 75.
- I år tildeles hun Ulrik Henriksens Ærespris av Bildende Kunstneres Hjelpefond for sin innsats til beste for kunstnere og det visuelle kunstfeltet i Norge.
- Var fra 1994-2002 professor i keramikk ved Kunsthøgskolen i Bergen.
- Ble rektor på samme sted fra 2002-2010. Bidro da til etableringen av doktorgrad i kunstnerisk utviklingsarbeid i et nasjonalt samarbeid mellom kunstutdanningene.
- Har gjennom årenes løp vært representert i en rekke norske kunstsamlinger.
Femti år på fem minutter
Her finner du en samling av alt Malterud har holdt på med kontinuerlig siden kunstutdannelsen var ferdig i 1974.
Året etter kjørte hun på, og i denne perioden hun en av pionerene i det som internasjonalt kalles «the new ceramics».
– På 1970-tallet var det tilbake til jorden, håndverket og det var et veldig attraktivt sted å være.
Malterud tenkte aldri på økonomien – før hun var i gang. Ble i 20 år i Oslo, der hun jobbet under keramiker Lisbet Dæhlin, til hun fikk sitt eget verksted.
Det hun alltid har vært er opptatt av i sitt arbeid er uttrykkspotensialet i leire.
Det startet med kopper og kar som vi finner i enden av utstillingen. På 1980- og 1990-tallet utvidet det seg til krukker, fliser og utsmykninger. Til en friere tilnærming med mindre formater og flater fra 2000-tallet.
Aldri sluttet, ny begynnelse
Bergen. Fra 1994 jobber hun som professor i keramikk, videre som rektor ved Kunsthøyskolen i Bergen. Da ble det ikke tid til egne utstillinger. Da hun var ferdig som rektor i 2010 var hun 60 år.
– Da tenkte jeg: er det så lurt å ta opp igjen kunsten nå? Jeg kunne vel livnært meg med konsulentjobber, forteller hun.
Men slik ble det ikke. Alt kommer i gang igjen da hun får tilbud om utstilling i Oslo.
– Da jeg begynte igjen oppdaget jeg at jeg hadde kommet et langt stykke lenger uten å lage noe selv. Jeg hadde jo vært i kunsten, bare mer i dialog med andres arbeid. Jeg har aldri sluttet, men begynt på nytt.
– En fantastisk sjanse
Da hun fikk vite om Kode-utstillingen fikk hun allerede samme dag tak i større lokaler til verkstedet sitt, for å lagre opp kunst.
Det har blitt samlet, sondert, lokalene har blitt vurdert sammen med arkitekt Arne Ingvaldsen og alt har blitt nøye gjennomgått med kurator Jorunn Veiteberg.
– Jeg unner flere å få en gjennomgang og reformulering av historien sin som kunstner. Det er en fantastisk sjanse, og det er gøy med oppmerksomheten. Det gir et alvor til det jeg har holdt på med de siste årene.