90 dager før båtene seiler i kortesje inn forbi Skolten, er alt på stell. Det vil si, det kan fort bli enda flere båter som kommer til Bergen 4. august.

Polfarere kommer

Rundt 70 historiske fartøy – store, middels store og litt mindre ventes til byen disse aller første augustdagene.

Og det blir litt av samling båter, alle med spennende historier som ballast.

– Her kommer bla. MS Polarstar som har fanget sel ved Nordpolen og DS Southern Actor som fanget hval i Sydishavet. For øvrig er rundt halvparten av de båtene som har meldt sin ankomst, på Riksantikvarens liste over verneverdige eller fredede skip, opplyser Øyvin Konglevoll som er «skipssjef» – dvs. han har full kontroll på alle som har meldt seg, og mulige etternølere.

Carl Harbitz-Rasmussen har overtatt leder-stafettpinnen etter Konglevoll. Den taleføre lederen for Fjordsteam 2022 mener båttreffet har utviklet seg fra «et bransjetreff for fartøyvern» rundt årtusenskiftet til en gigantisk folkefest.

Fjordsteam er blitt vel så mye en kulturfestival som «bare» et båttreff.

Omfattende båtturer

– Det blir utstillinger på land, det blir rundturer - og i motsetning til andre maritime festivalen i Bergen, er Fjordsteam et levende arrangement der publikum kan ta del i våre aktiviteter og være med våre objekter. På lørdag 6. august regner vi oss selv som Norges største ruteselskap med et innfløkt rutetilbud, forteller Harbitz-Rasmussen.

– Da vil mange av fartøyene gå i de gamle fjordabåtrutene, og sist gang hadde vi 67 anløp i 21 kommuner. Det blir ikke noe særlig mindre i år. Den dagen kan du ta veteranflybuss til Flesland, og gå om bord i et veteranfly fra 1940 som tar deg ut over fjorden. Du kan og ta veterantog med damplok til Garnes og derfra dra til byen med dampbåt, legger han til

Tove Torkildsen var kulturansvarlig sist Fjordsteam var i Bergen i 2018, og trekker på ny i trådene.

– Om bord i båtene blir det forskjellige musikkcruise. MS Vestgar skal ha Kleppevik-cruise, det blir rockecruise om bord MS Midthordland, forklarer Torkildsen som ved siden av å være matros på DS Stord 1 også representerer Fjordabaatane i 17. mai-komiteen.

– Tidligere medlemmer av bandet Salex skal ut med MS Granvin, og så blir det Johnny Cash ved Get Rhytm fra Gausdal på hovedscenen ved Skur 11. Fra hovedstaden kommer det et band som bare spiller 60-tallsmusikk…

Og om ikke dette er nok, så blir det jazz på strilamål, allsang og shantykor – opera pluss teater!

– Skal vi rekke over alt dette, må listen studeres nøye?

– Absolutt, husk alt er på fire dager.

Fjordsteam inkluderer i dag store deler av det som i dag kalles «teknisk kulturarv», og Harbitz-Rasmussen & Co har også denne gangen fått med både veteranbiler og veteranfly.

Alt på dugnad

– Og alt gjøres på dugnad. Det er ikke noe annet arrangement av denne størrelsen som drives bare på dugnad. Det vil under selve arrangementet være 40–50 engasjerte personer i sving, sier han.

– Forventningene til oss er høye. Og i år henvender vi oss spesielt til barnefamilier.

Det er Frivillighetens år og Fjordsteam har koblet på en rekke andre organisasjoner som nå får en unik mulighet til å profilere seg.

– Inne på Koengen vil alt fra husflidlag, kystlag, Røde Kors, Sanitetskvinnene osv. - alle de som driver frivillighet i regionen få lov å vise seg frem. Og alt tyder på at denne delen av Fjorsteam vil bli den største markeringen av frivilligheten i hele landet.

Og om tre små måneder, er det hele i gang.