Det mener Klaus Finne, som har vært aktiv medlem av Bergen Sydveseten Rotaryklubb, siden 1991.

Den humanitære delen av Rotary-bevegelsen, Rotary Foundation, feirer nå 100-års jubileum over hele verden.

I Bergen markeres det med humanitær-stand på Torgallmenningen og fest blant medlemmene på Logen i kveld.

– Er åpen for alle

Rotary-bevegelsen har tradisjonelt vært kjent som en elitedominert og mannstung klubb. Men mye har forandret seg, i hvert fall i Skandinavia, mener Finne. 

– Tidligere var det en mannsdominert klubb. Men nå har vi faktisk en overrepresentasjon av kvinner her i Bergen. Vi er blitt en klubb som er åpen for alle, hvor mange ulike yrkesgrupper er med, sier Finne.

Klubben i Bergen har i dag 23 aktive medlemmer. De møtes en gang i uken.

– Da treffes vi for å høre foredrag og ha diskusjoner. Samholdet er veldig godt.

Har utviklet en katastrofeboks

En viktig del av Rotarys arbeid er det humanitære perspektivet. Rotary Foundation har samlet inn mye penger, blant annet til kampen mot utrydding av polio på verdensbasis.

Klubben har også utviklet en boks med materiell til katastroferammede som de kaller «Shelterbox». Boksen inneholder blant annet et telt, kokekar, vannrenseanlegg, tepper, luer, votter og tegnesaker for barn.

På standen på Torgallmenningen promoterer Rotary-medlemmene boksen.

– På verdensbasis er det sendt ut 120 000 slike kasser til katastrofeområder. Rotarymedlemmer er viktige bidragsytere i finansieringen av dem, forteller Torstein Nielsen.

Han er selv langvarig medlem i Rotary. Nielsen jobber også som frivillig daglig leder i Shelterbox-Norge.

– Jeg har vært i flere katastrofeområder og sett hvor viktig disse boksene kan være for folk. Vi samarbeider med eotarymedlemmer i flere land for å få frem disse boksene til dem som trenger det mest. De inneholder alt det en familie trenger for å komme på beina igjen etter at de har mistet alt, forteller han.